boštjan-močnik 2 Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko...

pgd-križe, pgd-tržič, požar-sebenje Svet24.si

Foto: Zagorela hiša v občini Tržič

1715253201-dsc9430-01-1715253168875 Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo ...

košček pl Reporter.si

Podjetje očeta Erike Žnidaršič dobilo 100 ...

cene prevc pm Ekipa24.si

Ne le Nika Vodan, še ena sanjska poroka v ...

meghan-markle-naj-bi-za-svoje-storitve-računala-ogromno Odkrito.si

“Meghan Markle je pohlepna!”

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Putin: Rusija se ne bo pustila zvabiti v oboroževalno tekmo z Natom

Deli na:
Putin: Rusija se ne bo pustila zvabiti v oboroževalno tekmo z Natom

Foto: Getty Images

Ruski predsednik Vladimir Putin je včeraj zatrdil, da se Rusija ne bo pustila zvabiti v oboroževalno tekmo z zvezo Nato. Ob tem je zavezništvo obtožil, da spodkopava vojaško ravnovesje v Evropi.

Putin je opozoril, da Rusija ve, "kako se primerno odzvati in se tudi bo" na krepitev Natovih sil na vzhodu Evrope. Cilj tega je po njegovem spodkopati vojaško ravnovesje, zgrajeno skozi desetletja.

"Ne nameravamo se podati v to militaristično vročico, vendar je videti, da nas silijo v to, da bi izzvali drago in nesmiselno oboroževalno tekmo," je Putin dejal v govoru ruskim diplomatom.

"To se ne bo zgodilo. Vendar pa tudi ne bomo šibki. Vedno se bomo zmožni zanesljivo braniti," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zagotovil ruski predsednik.

Odnosi med Rusijo in Zahodom so padli na najnižjo raven po koncu hladne vojne zaradi ruske priključitve ukrajinskega polotoka Krim in ruske vloge pri uporu separatistov na vzhodu Ukrajine.

Natove vzhodnoevropske članice Estonija, Latvija, Litva in Poljska so se ustrašile ruskega ekspanzionizma, zato se je zavezništvo odločilo za okrepitev navzočnosti v vzhodni Evropi.

Nato je ta mesec napovedal, da bo v baltske države in Poljsko napotil štiri bataljone, s čimer želi Rusiji poslati jasno sporočilo, da je pripravljen braniti vsako zaveznico.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je nato v sredo napovedal, da bo Rusija zaradi nestabilnih razmer na zahodu države, ki meji na več Natovih članic, namestila dodatnih 10.000 vojakov.