Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Putin pozdravil zmago Madura

Deli na:
Putin pozdravil zmago Madura

Nadaljuje s svojim socializmom. - Foto: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je pozdravil rezultat včerajšnjih predsedniških volitev v Venezueli, ki so nov mandat zagotovile dosedanjemu predsedniku Nicolasu Maduru. Putin je venezuelskemu kolegu čestital za zmago, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Venezuelska opozicija in dobršen del mednarodne skupnosti rezultat volitev ne priznavajo.

"Ruski predsednik je Maduru zaželel veliko sreče in uspeha pri reševanju socialnih in ekonomskih težav, ki pestijo državo," so sporočili iz Kremlja. Putin ob tem upa, da bo v tej latinskoameriški državi potekal nacionalni dialog, ki bo služil interesu venezuelskih državljanov.

Volilna komisija Venezuele je sporočila, da je ob 46-odstotni udeležbi na volitvah, ki so jih opozicijske stranke skoraj povsem bojkotirale, Maduro dobil 68 odstotkov glasov, njegov glavni tekmec Henri Falcon, ki je volitve že v nedeljo označil za nelegitimne in zahteval nove, pa je dobil 21 odstotkov podpore.

ZDA, Kanada, EU in 14 latinskoameriški držav so že pred volitvami napovedale, da jih ne bodo priznale, ker ni bila zagotovljena njihova demokratičnost, svobodnost, pravičnost in transparentnost.

Na ruskem zunanjem ministrstvu opozarjajo, da razmere v Venezueli lahko služijo kot nevaren presedan. Menijo namreč, da volitve v državi ne smejo temeljiti na vnaprej oblikovanem prepričanju določenih držav, temveč na mnenju mednarodnih opazovalcev.

"Očitno je, da bo imel tovrstni odnos dolgoročne posledice," so prepričani na ministrstvu, ki je pozvalo k dialogu in spravi.

Rusija je poleg Kitajske ključni kreditodajalec in zaveznik Venezuele. Ta obema državama doslej dolguje po osem in 28 milijard dolarjev (6,8 in 23,8 milijarde evrov).