favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Putin zaukazal lastniški prevzem nad nuklearko v Zaporožju

Deli na:
Putin zaukazal lastniški prevzem nad nuklearko v Zaporožju

Jedrska elektrarna v Zaporožju. - Foto: Profimedia

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes izdal odlok, s katerim je ukazal vladi, naj prevzame lastništvo največje evropske jedrske elektrarne v ukrajinski regiji Zaporožje. Odlok je izdal kmalu po tem, ko je zaključil formalni postopek priključitve regij Herson, Zaporožje, Doneck in Lugansk, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ruska vlada bo sprejela ukrepe za vzpostavitev zveznega lastništva jedrske elektrarne Zaporožje in drugih objektov, ki so potrebni za njeno delovanje," je zapisano v Putinovem odloku. Vsa dovoljenja, izdana jedrski elektrarni in njenim zaposlenim pred 30. septembrom, bodo ostala veljavna, dokler ne bodo izdana nova v skladu z ruskimi zakoni, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Ukrajinski operater jedrskih elektrarn Energoatom pa je, potem ko je bilo operativno podjetje nuklearke prestavljeno v Moskvo, opozoril, da Rusija ustvarja psevdopodjetja z imeni ukrajinskih podjetij.

"Škoda, da poskušajo vpletati tudi ukrajinske jedrske strokovnjake, ki so več kot sedem mesecev junaško delali pod okupacijo v elektrarni v Zaporožju," je Energoatom zapisal na družbenih omrežjih.

Putinov odlok prihaja v času, ko generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi potuje v Kijev, kjer bo razpravljal o vzpostavitvi varnostnega območja okoli omenjene jedrske elektrarne.

Jedrska elektrarna Zaporožje je pod ruskim nadzorom že od marca, obstreljevanje okoli objekta pa od takrat vzbuja strahove pred jedrsko nesrečo. IAEA je elektrarno obiskala v začetku septembra, več članov ekipe agencije pa je ostalo na njenem območju in stalno spremljajo razmere.