Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

masterchef, tekmovalci, 10 Njena.si

Master Chef: Jajca usodna za prvega tekmovalca

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Putin odločno nad javne uslužbence, ki skrivajo denar v tujini

Deli na:
Putin odločno nad javne uslužbence, ki skrivajo denar v tujini

Foto: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin daje uradnikom tri mesece časa, da zaprejo račune v tujih bankah, sicer bodo izgubili službo. V torek je namreč podpisal dva odloka, v skladu s katerima morajo javni uslužbenci do 1. julija oddati izjave o svojih prihodkih in odhodkih ter zapreti vse morebitne račune v tujini.

"V boju proti korupciji ne bo nihče - in ne sme biti - nedotakljiv," je ob tem po televiziji zatrdil vodja predsednikovega urada Sergej Ivanov, sicer tesen Putinov sodelavec in že dolga leta eden najvplivnejših ruskih politikov.

Kot je pojasnil, je sistem, ki so ga zastavili, takšen, da jim omogoča preverjanje izjav tako o dohodkih kot tudi o izdatkih za praktično vse ruske uradnike. Novi osnutek zakona se nanaša na ministre in pa na "vse, ki jih na njihove položaje imenujeta ruski predsednik ali ruska vlada".

Kot pojasnjuje ruska tiskovna agencija Itar-Tass, odloka opredeljujeta pravila, po katerih bodo morali javni uslužbenci odslej redno poročati ne le o svojih prihodkih, temveč tudi o izdatkih in dokazati, da se eni in drugi skladajo. Letos morajo to storiti do 1. julija, prav tako morajo do tega datuma zapreti bančne račune v tujini.


Obenem se z odlokoma vzpostavlja učinkovit sistem nadzora na izjavami, ki jih bodo oddali javni uslužbenci, zatrjujejo v Kremlju. Za nadzor bo namreč zadolžen kar urad predsednika z Ivanovom na čelu, pri tem pa bo imel široka pooblastila - tudi pri preverjanju glede bančnih računov v tujini.

Kot izpostavlja francoska tiskovna agencija AFP, predlog zakona od uradnikov ne zahteva, da poročajo tudi o svojem premoženju, kar bi bilo sicer smiselno in kar je predlagalo več poslancev - da se skupaj z zaprtjem računov zahteva tudi prodaja morebitnih posesti v tujini.

Kot dodaja AFP, v Kremlju niso nikoli pojasnili, zakaj so se tako odločili, Putinovi kritiki pa pravijo, da zato, ker imajo številni Putinovi tesni zavezniki razkošne vile na najprestižnejših lokacijah po vsem svetu.

Bodo pa morali vladni uslužbenci po novem, kot so pojasnili v Kremlju, poročati tudi o svojem premoženju v tujini, torej tudi o morebitnih nepremičninah in vrednostnih papirjih, ki jim imajo v tujini, in ob tem pojasniti, kako so jih lahko kupili. Ivanov je v torek poudaril, da ni s premoženjem v tujini sicer nič narobe, a le če znaš pojasniti, od kod ti denar zanj.