Revija Reporter
Svet

Putin odlikoval severnokorejskega diktatorja Kim Jong-una

STA

5. maj. 2020 13:07 Osveženo: 13:10 / 05. 5. 2020

Deli na:

Srečanje Kima in Putina aprila 2019 v Vladivostoku.

Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je odlikoval severnokorejskega voditelja Kim Jong-una za njegov prispevek k ohranitvi spomina na vojake rdeče armade tedanje Sovjetske zveze v času druge svetovne vojne.

Kot so danes po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočilo iz ruskega veleposlaništva v severnokorejski prestolnici Pjongjang, je medaljo na slovesnosti prevzel severnokorejski zunanji minister Ri Son-gwon. Na slovesnosti so kot zaščito pred novim koronavirusom vsi nosili zaščitne maske. Severna Koreja sicer zatrjuje, da v državi doslej niso potrdili še nobene okužbe z virusom sars-cov-2.

Severnokorejski voditelj, ki se pred tem več tednov ni povabil v javnosti, se slovesnosti ni udeležil.

Korejski polotok je do leta 1945 zasedala Japonska. Rdeča armada je pomagala pri osvoboditvi otoka. Po drugi svetovni vojni so polotok razdelili vzdolž 38. vzporednika.

Vojska tedanje Sovjetske zveze je septembra 1945 vdrla na sever polotoka in tam vzpostavila komunistični režim. Ameriška vojska je zasedla južni del polotoka. V Pjongjangu so v spomin padlim vojakom nekdanje Sovjetske zveze postavili 30 metrov visok obelisk.

Putin in Kim sta se prvič osebno srečala pred letom dni v ruskem pristaniškem mestu Vladivostok. V ospredju pogovorov je bil severnokorejski jedrski program.