Revija Reporter
Svet

Putin: Nihče razen nas ni verjel v Trumpov uspeh

STA

24. dec. 2016 6:00 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Vladimir Putin je pohvalil odgovorne za hekerski napad na ameriške demokrate in dejal, da "nihče razen nas" ni verjel, da lahko Trump zmaga.

Ruski predsednik Vladimir Putin je včeraj na letni novinarski konferenci v Moskvi glede napovedi novoizvoljenega ameriškega predsednika Donalda Trumpa o povečanju ameriških jedrskih zmogljivosti dejal, da to ni nič nenavadnega, saj je o tem govoril že med svojo predvolilno kampanjo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Trump je v četrtek na Twitterju objavil mnenje, da morajo ZDA krepko povečati svoje jedrske zmogljivosti, dokler se svet glede tega orožja ne spametuje, kaj več pa ni pojasnil.

Tudi Putin je v četrtek pozval k okrepitvi vojaškega jedrskega potenciala Rusije in razvoju raket, ki bodo lahko prebile vsak protiraketni sistem. Dodal je tudi, da je Rusija močnejša od katerega koli potencialnega agresorja ter obenem opozoril, da ne smejo popuščati.

Putin je o Trumpu včeraj še dejal, da so očitno dobro ocenili vzdušje v ZDA, saj "nihče razen nas" ni verjel v njegov uspeh na predsedniških volitvah. Hkrati je bil kritičen do ameriškega predsednika Baracka Obame in demokratske kandidatke Hillary Clinton, ki naj bi odgovornost za svoje napake in poraz na volitvah prelagala na druge.

Je pa pohvalil odgovorne za hekerski napad na ameriško demokratsko stranko, ker so "razkrili resnico". Ni mu pa pomembno, če za napadom stojijo ruski hekerji ali kdo drug, saj je bolj pomembno, kaj so razkrili. Najboljši dokaz, da so z napadom razkrili pomembne informacije, pa je po njegovem dejstvo, da je po razkritju odstopila predsednica nacionalnega odbora demokratske stranke Debbie Wasserman Schultz.

Odstop je bil posledica objave približno 19.000 elektronskih sporočil, ki so razkrila, da je bilo v tekmi za predsedniško nominacijo vodstvo stranke bolj na strani Hillary Clinton kot na strani senatorja iz Vermonta Bernarda Sandersa.

Je bil pa Putin včeraj na novinarski konferenci precej odprt glede odločitve EU, da ukine vizume za državljane Ukrajine, saj je dejal, da odločitev popolnoma podpira. Bil je celo mnenja, da naj EU uvede dovoljenje za delo vsem Ukrajincem, saj bi s tem okrepili delovno moč.

Optimistično je komentiral tudi krizo v Ukrajini. Dejal je, da podpira nadaljevanje pogovorov z Nemčijo, Francijo in Ukrajino o iskanju rešitve za krizo na vzhodu Ukrajine, četudi četverica "ni zelo učinkovita".

Glede morebitne vnovične kandidature na predsedniških volitvah leta 2018 je dejal, da za to odločitev potrebuje čas. Ob vprašanju, če bodo pripravili predčasne predsedniške volitve, pa se je samo zasmejal in vprašal "v kateri državi?" Čeprav je potem nadaljeval, da je to "možno, a ni smotrno".

V Rusiji so predsedniške volitve napovedane za leto 2018, a prihaja do vedno več špekulacij, da jih bodo morda izvedli že prihodnje leto, saj so državljani zaradi gospodarske krize precej nezadovoljni.

Vendar je Putin ocenil, da bo letošnji gospodarski padec precej manjši od lanskega in zato ocenil, da se gospodarstvo v resnici izboljšuje.

"Novembra smo opazili manjšo rast bruto domačega proizvoda (BDP) in verjetno bo letos padec znašal le med 0,5 do 0,6 odstotka," je povedal Putin. Lani je Rusija zaradi nizkih cen energentov zabeležila skoraj 4-odstotni padec BDP.

V zadnjih nekaj mesecih se je gospodarstvo v Rusiji po dveh letih recesije ponovno stabiliziralo. Analitiki pa pravijo, da je k stabilizaciji pripomogla tudi boljša cena nafte, ki je ključna za rusko gospodarstvo.

Putin je še dejal, da bo tudi inflacija nižja od pričakovane in bo predvidoma znašala okoli 5,5 odstotka. Zato je optimističen, da jim bo uspelo doseči cilj sprva petodstotne letne inflacije, nato pa štiri.

Letos je Putinovo letno konferenco zasenčil ponedeljkov umor ruskega veleposlanika v Turčiji, saj je Putin zaradi četrtkovega pogreba veleposlanika v Moskvi konferenco prvič v zgodovini za en dan prestavil. Kot je Putin ponovil včeraj, obsoja umor veleposlanika Andreja Karlova. Znova ga je označil za poskus uničenja dvostranskih odnosov s Turčijo.

Na novinarsko konferenco se je akreditiralo rekordno število novinarjev, in sicer več kot 1400. Tudi letos so novinarji z večjimi plakati, kostumi in vzkliki želeli preusmeriti pozornost nase, saj Putin izbira vprašanje iz množice novinarjev.