Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Putin: Ljudje iz evropskih držav se cepijo s Sputnikom, nato kupijo certifikat o cepljenju s Pfizerjem

Deli na:
Putin: Ljudje iz evropskih držav se cepijo s Sputnikom, nato kupijo certifikat o cepljenju s Pfizerjem

Foto: Profimedia

Kremelj je danes priznal, da povpraševanje po cepljenju proti covidu-19 v Rusiji peša, in za to okrivil državljane, saj se ti kljub rekordnemu številu okužb in smrti ne odločajo za cepljenje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rusija je med evropskimi državami zabeležila največje število smrti zaradi covida-19. Samo v zadnjem dnevu je umrlo 1064 ljudi, okužbo pa so potrdili pri več kot 37.000 posameznikih. Uradno število umrlih zaradi covida-19 se je tako povečalo na 228.453, poroča AFP. Po veliko bolj pesimističnih podatkih statistične agencije Rosstat naj bi za posledicami te bolezni sicer umrlo več kot 400.000 ljudi.

Oblasti opozarjajo, da najhuje šele prihaja. "Zaradi nenadnega porasta agresivnejših različic zboli več ljudi. To je realnost," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Rusija je z le 35-odstotno precepljenostjo na repu med evropskimi državami. Kot je povedal Peskov, težava leži v ozaveščenosti državljanov. Oblasti so namreč večkrat pozvale prebivalce, naj se cepijo z enim od ruskih cepiv, ki so že več mesecev na voljo brezplačno.

V četrtek je sicer predsednik Vladimir Putin pohvalil rusko cepivo Sputnik V in dejal, da ljudje iz evropskih držav prihajajo k njim, da bi se cepili z ruskim cepivom namesto s tistimi, ki jih priznava Evropska agencija za zdravila.

"Ljudje iz evropskih držav pridejo sem, se cepijo s Sputnikom, nato pa se vrnejo domov in kupijo certifikat o cepljenju s Pfizerjem," je dejal.

Putin je v sredo z namenom zajezitve okužb za celo državo odredil plačan enotedenski dopust, ki se bo začel 30. oktobra, v Moskvi pa naslednji teden za 11 dni zapirajo vse nenujne storitve.