Revija Reporter
Svet

Putin in Trump se bosta v petek srečala v Hamburgu

STA

5. jul. 2017 6:00 Osveženo: 10:03 / 09. 8. 2017

Deli na:

Vladimir Putin in Donald Trump

Reuters

Prvo srečanje predsednika Rusije in ZDA, Vladimirja Putina in Donalda Trumpa, bo v petek v Hamburgu ob robu vrha G20.

Srečanje je najprej potrdil svetovalec Kremlja Jurij Ušakov, sledila je še Bela hiša.

"Dogovorjeno je za 7. julij," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP glede srečanja obeh voditeljev dejal Ušakov. Putin in Trump se bosta v petek in soboto v Hamburgu udeležila vrha G20.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov pa je po poročanju tiskovne agencije TASS potrdil, da bo šlo za formalno "sedeče" srečanje.

Svetovalec za nacionalno varnost ZDA Herbert McMaster je že 29. junija potrdil ugibanja o srečanju voditeljev ZDA in Rusije ob robu zasedanja voditeljev držav skupine G20 7. in 8. julija v nemškem Hamburgu, vendar pa je ob pomanjkanju informacij dejal, da naj ne bi šlo za formalno bilateralno srečanje, ampak bolj za pogovor ob robu G20, za katerega ni predvidena posebna agenda.

Sedaj sta tako Kremelj kot Bela hiša potrdila, da bo srečanje formalno. Izjava Bele hiše je bila zelo kratka skupaj s čestitko novinarjem za veselo praznovanje dneva neodvisnosti in pribitkom, da dodatnih komentarjev do konca praznika ne bo. Eden od svetovalcev za zadeve domovinske varnosti Thomas Bossert je v nedeljo za televizijo ABC dejal, da parametrov srečanja še niso dodelali.

Voditelja ZDA in Rusije se imata veliko za pogovoriti, saj je Trump v času lanskoletne predsedniške kampanje zelo hvalil Putina, ki mu je potem po ugotovitvah ameriških obveščevalnih agencij pomagal do izvolitve s kampanjo vdorov v računalnike demokratske stranke in širjenja lažnih informacij po internetu.

O ruskem vpletanju v ameriške volitve in morebitnih povezavah med Trumpovo kampanjo in Rusi poteka več preiskav, med katerimi je najresnejša preiskava posebnega tožilca Roberta Muellerja. Trump na začetku preiskave ni bil sumljiv, ko pa je odpustil direktorja FBI Jamesa Comeyja, se je preiskava usmerila tudi v njegovo morebitno oviranje pravosodja.

Obenem se odnosi med državama vsaj na videz malce slabšajo zaradi Sirije, kjer je Trump ob protestu Moskve že ukazal bombardiranje letališča sirske vojske, s katerega bi naj režim predsednika Bašarja Asada sprožil napad s kemičnim orožjem.

Ameriška veleposlanica pri ZN Nikki Haley je v svojih izjavah glede ruske podpore Asadovemu režimu v New Yorku zelo ostra, Rusija pa je protestirala tudi pred nekaj dnevi, ko so ZDA sporočile, da režim naklepa nov napad s kemičnim orožjem, za kar si lahko obeta hiter vojaški odziv ZDA.

Tiskovni predstavnik ameriškega Sveta za nacionalno varnost je po poročanju televizije CNN dejal, da še nimajo nobenega dnevnega reda bilateralnega srečanja Trumpa in Putina, ki običajno predvideva tudi kratki izjavi obeh predsednikov za javnost. "Ni natančne agende, govora bo o tem, o čemer bo predsednik pač hotel govoriti," je konec junija dejal McMaster.

Ameriški analitiki ne pričakujejo, da bo Trump okregal Putina zaradi vpletanja v ameriške volitve, saj predsednik ZDA o tem vprašanju, ki zelo razburja člane zveznega kongresa obeh strank, ni pripravil še nobenega formalnega sestanka s svojo ekipo nacionalne varnosti. Ugibajo, da bosta gotovo govorila o Siriji, Severni Koreji in morda tudi Ukrajini.

Trump in Putin sta doslej od 20. januarja trikrat govorila po telefonu.