Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Putin danes na obisku pri Macronu

Deli na:
Putin danes na obisku pri Macronu

Vladimir Putin in Emmanuel Macron na junijskem vrhu G20 v Osaki - Foto: Reuters

Francoski predsednik Emmanuel Macron bo danes v svoji sredozemski rezidenci Fort Bregancon sprejel ruskega kolega Vladimirja Putina. Po napovedih bosta govorila o pripravah na vrh skupine G7 konec prihodnjega tedna, pa tudi o razmerah v Ukrajini.

V okviru enodnevnega delovnega obiska ruskega predsednika se bosta Macron in Putin po napovedih Kremlja osredotočila predvsem na dvostransko sodelovanje ter mednarodna vprašanja s poudarkom na Ukrajini. Govorila naj bi o prihodnjih prizadevanjih v okviru normandijske četverice, ki jo poleg Rusije in Francije sestavljata še Nemčija in Ukrajina.

Iz Elizejske palače so prejšnji teden sporočili, da upajo na pozitiven odziv Putina na predloge ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega za končanje konflikta na vzhodu Ukrajine, v katerem je bilo v petih letih ubitih okoli 13.000 ljudi. Macron je Zelenskega junija gostil v Parizu na eni njegovih prvih poti v tujino v vlogi ukrajinskega predsednika. Zelenski je izrazil pripravljenost, da bi se s Putinom sešel na štiri oči.

Viri v Elizejski palači so za francosko tiskovno agencijo AFP razkrili, da bosta voditelja najverjetneje govorila tudi o Iranu. Francija upa, da bo Rusija, ki je v dobrih odnosih z Iranom, pomagala preprečiti nadaljnje stopnjevanje napetosti v regiji.

Pričakovati je tudi, da bo Macron pozval Putina, naj uporabi svoj vpliv na režim sirskega predsednika Bašarja al Asada, da konča ofenzivo v pokrajini Idlib na severu Sirije.

Srečanje v Fort Breganconu bo sicer tudi priprava na vrh skupine sedmih najbolj razvitih držav (G7), ki ga bo konec prihodnjega tedna Macron gostil v Biarritzu.