bencin Svet24.si

Znane so nove cene goriv: So dosegle rekord, ali ...

jasna kuljaj Svet24.si

FOTO: Kje dopustujejo slovenski estradniki?

Jaša jenull Necenzurirano

Kaj bo Jaša Jenull rekel ob izbiri šefa ...

pirc musar ms Reporter.si

Kako sta obogatela Nataša Pirc Musar in njen mož...

dragic Ekipa24.si

Ste videli, slišali? Dragićev govor soigralcem v...

katja-in-katka-bogataj Njena.si

Katja in Katka Bogataj: Najin otrok bo imel dve ...

Adam Delius Ekipa24.si

Oglasil se je Delius! Tu je novi trener in njegova...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Putin čestital Orbanu, upa na nadaljevanje partnerskih vezi

Deli na:
Putin čestital Orbanu, upa na nadaljevanje partnerskih vezi

Vladimir Putin in Viktor Orban. - Foto: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin, ki je zaradi invazije v Ukrajini postal sovražnik Zahoda številka ena, je danes madžarskemu premierju Viktorju Orbanu čestital ob že četrti zaporedni zmagi njegove stranke Fidesz na parlamentarnih volitvah. Obenem je izrazil upanje, da se bo partnerstvo med njunima državama nadaljevalo.

Kot so po poročanju tujih tiskovnih agencij pojasnili v Kremlju, je Putin v čestitki izpostavil, da "kljub zapleteni mednarodni situaciji nadaljnji razvoj dvostranskih partnerskih vezi v celoti odgovarja interesom narodov Rusije in Madžarske".

Orban je v minulih letih veljal za enega najtesnejših Putinovih zaveznikov v Evropi, poleg osebnih in političnih pa sta stkala tudi tesne gospodarske vezi, ki so se med drugim odrazile v velikem uvozu ruskega plina na Madžarsko in sodelovanju Rusije pri širitvi madžarske nuklearke Paks.

Po izbruhu vojne v Ukrajini je Orban sicer obsodil rusko agresijo, odprl vrata ukrajinskim beguncem ter podprl sankcije, ki sta jih proti Rusiji doslej uvedli EU in zveza Nato. A obenem odločno nasprotuje dobavi orožja v Ukrajino in morebitnemu embargo na uvoz ruskih energentov, h kateremu poziva več evropskih držav.Pred domačo javnostjo je v luči volitev izpostavljal, da na ta način ščiti interese in varnost Madžarov, ki so zanj na prvem mestu, saj jih ne želi vplesti v nevarno vojno, ki bi jim lahko samo škodila.

A kot opozarjajo številni tuji mediji, osrednji madžarski mediji, ki so izrazito provladni, zadnje tedne širijo prorusko propagando. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v nedavnem nagovoru voditeljem EU ostro kritiziral Orbana in ga pozval, naj se končno resnično izreče, ali je za Putina ali za Ukrajino in Evropo.

Sodeč po uradnih rezultatih, ki sicer še niso dokončni, je Fidesz v nedeljo prejel večino glasov in si kljub drugačnim napovedim znova zagotovil dvotretjinsko večino v parlamentu.