pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Sašo Miljuševič Njena.si

Kaj se danes dogaja s prvim zmagovalcem ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Putin čestital Asadu za zavzetje Palmire

Deli na:
Putin čestital Asadu za zavzetje Palmire

Foto: Arhiv Reporterja

Sirski predsednik Bašar al Asad je zavzetje antičnega mesta Palmira iz rok Islamske države (IS) pozdravil kot pomemben dosežek in dokaz učinkovitosti sirske vojske in njenih zaveznic v boju proti terorizmu. Ob zavzetju mesta mu je čestital ruski predsednik Vladimir Putin. Sirska vojska je sicer mesto zavzela ob podpori ruskih letal.

Asad pa je bil kritičen do mednarodne koalicije pod vodstvom ZDA, ki izvaja letalske napade na položaje IS v Siriji in Iraku. Kot je dejal, uspeh njegove vojske kaže na to, da ta koalicija ne misli resno glede boja proti terorizmu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ob uspehu mu je v telefonskem pogovoru že čestital ruski predsednik Putin. Kot je sporočil Putinov tiskovni predstavnik Dimitrij Peskov, je Putin ob tem Asadu zagotovil, da bo Rusija kljub umiku glavnine ruskega kontingenta iz Sirije še vedno pomagala sirskim oblastem v boju proti terorizmu, tako da bodo s svojega ozemlja pregnale ekstremistične skupine.

Asad se mu je zahvalil za pomoč ruskih letalskih sil in poudaril, da tovrstni uspehi, kot je zavzetje Palmire, ne bi bili mogoči brez ruske podpore, poroča AFP.

Putin je še izpostavil pomen ohranitve tega edinstvenega zgodovinskega mesta za svetovno kulturo.

Putin se je včeraj po telefonu pogovarjal tudi z generalno direktorico Unesca Irino Bokovo glede usode Palmire. Povedal ji je, da bodo ruski vojaki sirskim pomagali pri odstranjevanju min v mestu. Strinjala sta se, da bo Unesco skupaj z Rusijo in Sirijo kmalu lahko ocenil škodo, ki so jo teroristi povzročili v Palmiri, ter oblikoval načrt za obnovo, je še povedal Peskov.

Vodja sirske agencije za kulturno dediščino Mamun Abdulkarim je medtem včeraj po telefonu iz Damaska za AFP povedal, da je kulturna dediščina v mestu v veliko boljšem stanju, kot so pričakovali. Večina starega dela mesta je nedotaknjena, skušali pa bodo obnoviti tisto, kar so uničili, je povedal.

"Pričakovali smo najhujše. A na splošno so stvari v dobrem stanju," je dejal in izpostavil, da bi lahko Palmiro izgubili v celoti.

Kot je dejal, bodo lahko večino pomembnih arheoloških najdišč, kot je Agora, rimsko gledališče in mestno obzidje obnovili, saj niso utrpeli hujših poškodb. Najbolj vesela novica pa je ta, da bodo 15 ton težek kip leva iz 1. stoletja pred našim štetjem, ki ga je IS po lastnih navedbah uničil julija lani, lahko obnovili, saj je mogoče dele kipa sestaviti.

Najbolj poškodovana pa je citadela zahodno od mesta, saj je bil del obzidja uničen v obstreljevanju. Dodal je še, da bo kmalu odpotoval v Palmiro in ocenil škodo.

Zavzetje Palmire je včeraj pozdravil tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Moon. Kot opogumljajoče je označil dejstvo, da kraj, ki sodi v kulturno dediščino Unesca, ni več v rokah skrajnežev in da bo sedaj lahko sirska vlada ohranila in zaščitila to skupno kulturno dediščino človeštva, poroča AFP.

Izguba Palmire sicer pomeni drugi večji poraz IS v Siriji, potem ko je januarja lani izgubil nadzor nad Kobanejem na severu države, kjer so kurdske borce podpirala letala koalicije pod vodstvom ZDA.