nemško-avstrijska meja Svet24.si

Počasen razkroj schengna: Nemčija uvaja nadzor ...

invalid avto Svet24.si

S četrtkom se pričenja testiranje storitve ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Alenka Žnidaršič Kranjc črpa milijone iz ...

1687435885-marta-kos04-1687435805319 Reporter.si

Grehi nove Golobove "super kandidatke" za evropsko...

garnbret koper 2024 Ekipa24.si

Je to razlog, da je Janja Garnbret toliko boljša ...

helena blagne Njena.si

Življenje Helene Blagne ni ogroženo

matjaz kek Ekipa24.si

Kek ni najbolj zadovoljen, selektor napovedal ...

Svet

Puigdemont takoj po vrnitvi izginil; mu je pomagal policist?

Deli na:
Puigdemont takoj po vrnitvi izginil; mu je pomagal policist?

Carles Puigdemont - Foto: Profimedia

Policista katalonske policije so prijeli zaradi suma, da je danes pri begu pomagal vodji katalonskih separatistov Carlesu Puigdemont, ki je izginil po kratkem nagovoru v Barceloni pred glasovanjem v parlamentu o novi regionalni vladi. Puigdemont se je pred tem danes po sedmih letih v izgnanstvu vrnil v Španijo, kjer mu sicer grozi aretacija.

Španski mediji so poročali, da je katalonska policija zaradi suma, da mu je pomagal pri begu, prijela policista, saj je Puigdemont pobegnil v njegovem avtomobilu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Puigdemontu v Španiji grozi aretacija zaradi njegove vloge pri spodletelem poskusu odcepitve Katalonije leta 2017, po katerem je pobegnil v tujino in več let živel v Belgiji.

Zanj še vedno velja nalog za aretacijo kljub zakonu o amnestiji, ki ga je izpogajal socialistični španski premier Pedro Sanchez v zameno za podporo Puigdemontove stranke JxCAT njegovi vladi v Madridu. Špansko sodstvo to utemeljuje s tem, da se zakon o amnestiji uporablja le za nekatera kazniva dejanja in da za Puigdemonta v celoti ne velja, saj je obtožen poneverb.


Puigdemont je po vrnitvi v Barcelono danes na zborovanju blizu katalonskega parlamenta nagovoril več tisoč ljudi, nato pa se je za njim izgubila vsaka sled. Čeprav so bili tam policisti, ga niso prijeli, po izginotju pa so za njim sprožili iskalno akcijo. Zaprli so tudi vse ceste, ki vodijo iz Barcelone.

Po poročanju medijev naj bi mu sicer policija želela preprečiti, da se udeleži glasovanja v parlamentu o novi katalonski vladi in bi ga lahko pridržala, še preden bi vstopil v parlament.

Oblikovanje katalonske vlade je sicer omogočil nedavni dogovor Katalonske socialistične stranke (PSC), katalonske veje socialistične stranke Sancheza, z zmerno separatistično Katalonsko republikansko levico (ERC), da bo kandidat socialistov Salvador Illa postal predsednik nove katalonske regionalne vlade.

Socialisti so zmagali 12. maja na lokalnih volitvah, a niso dobili absolutne večine, zato je bila podpora ERC ključna. Če nove regionalne vlade ne bi oblikovali do 26. avgusta, pa bi bile volitve znova oktobra, še navaja AFP.