nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Prva smrtna žrtev vročinskega vala na Hrvaškem

Deli na:
Prva smrtna žrtev vročinskega vala na Hrvaškem

Foto: Reuters

Hrvaški meteorologi in ministrstvo za zdravje so opozarjajo, da zaradi visokih temperatur, ki naj bi se približale 40 stopinjam Celzija, do konca tedna obstaja velika nevarnost toplotnega udara. Na skrajnem vzhodu države, v vasi Harkanovci v Baranji, pa so medtem že zabeležili prvo letošnjo žrtev vročine. V ponedeljek je umrl 73-leten moški.

Kot je danes poročal časnik Novi list, je nesrečni 73-letnik umrl, ko je v dopoldanskih urah kosil svoj travnik.

S prvimi vročimi in soparnimi dnevi se je sicer povečalo tudi število oseb, ki so poiskale pomoč na urgenci. Večinoma gre za starejše osebe, ki se ne držijo opozoril in priporočil, ter osebe, ki morajo zaradi narave svojega dela biti na prostem.

Prizadeti so se večinoma pritoževali zaradi vrtoglavice in splošne slabosti. Na reški urgenci so sprejeli tudi nekaj oseb, ki so padle v nezavest na tržnicah, kjer so bile v času najhujše pripeke.


Hrvaške zdravstvene oblasti opozarjajo prebivalce, posebej starejše osebe in tiste s kroničnimi zdravstvenimi težavami, naj se držijo opozoril, ki veljajo v času visokih temperatur. Predvsem naj se izogibajo soncu med 10. in 17. uro ter težkemu fizičnemu delu. Čez dan naj se večkrat oprhajo, pijejo dovolj vode in jedo manjše obroke, pri katerih naj se izogibajo beljakovinam.

Hrvaški meteorologi so opozorili, da bo danes zelo velika nevarnost toplotnega udara v osrednji, severozahodni in vzhodni Hrvaški ter v notranjosti Dalmacije, medtem ko drugod po državi velja velika nevarnost. Najvišja dnevna temperatura se bo gibala med 33 in 38 stopinj Celzija.

Kot so dodali, obstaja v petek zelo velika nevarnost toplotnega udara samo v notranjosti Dalmacije, medtem ko bo drugod zmerna do velika nevarnost. Zmerna nevarnost bo v soboto in nedeljo zgolj ob obali in v notranjosti Dalmacije.

V petek in ponedeljek sta na Hrvaškem sicer državna praznika in dela prosta dneva, dan antifašističnega boja in dan državnosti, kar bodo mnogi izkoristili za krajše počitnice.