Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Protivladne proteste v Moskvi zaznamovale aretacije

Deli na:
Protivladne proteste v Moskvi zaznamovale aretacije

Foto: Reuters

V središču Moskve se je danes zbralo več tisoč protivladnih protestnikov, ki so obeležili prvo obletnico začetka protestov proti režimu ruskega predsednika Vladimirja Putina. Shod, ki so ga priredili brez ustreznih dovoljenj oblasti, so zaznamovale številne aretacije in precej nižja udeležba kot pred letom dni, poročajo tuje tiskovne agencije.

Shod so protestniki organizirali na trgu Lubjanka, pred poslopjem ruske obveščevalne službe FSB in nekoč razvpite sovjetske obveščevalne službe KGB.

Moskovske oblasti shoda na tej lokaciji sicer niso dovolile. Opozicijskim voditeljem so ponudile možnost, da se protest odvija v predelih mesta, kjer so že v preteklosti potekali shodi, a so slednji ponudbo zavrnili.

Policija je tako zaradi neupoštevanja odločitve oblasti aretirala več deset protestnikov. Med pridržanimi so tudi ruski opozicijski voditelji Sergej Udalcov, Ilja Jašin in Aleksej Navalni pa tudi razvpita televizijska voditeljica Ksenija Sobčak.

Po prvih ocenah se je na današnjem shodu zbralo približno 3000 protestnikov. Ruska policija sicer govori o zgolj 700 udeležencih, opozicija pa o prek 7000 protestnikih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Shodi so bili kljub hudemu mrazu tudi v drugih ruskih mestih, med drugim v Sankt Peterburgu, kjer je policija aretirala okoli 20 nacionalistov, ki so protestirali proti predsedniku Putinu.

Na udeležbo, ki je vsekakor nižja od tiste na protestih pred letom dni, je po ocenah analitikov vplivala poostritev zakonodaje, s katero so se ruske oblasti so se odzvale na proteste, ki so sledili zmagi Putinove stranke Združena Rusija na parlamentarnih volitvah decembra lani in Putinovi zmagi na predsedniških volitvah maja. Novi zakoni med drugim predvidevajo bistveno višje kazni za shode, organizirane brez dovoljenja oblasti.