požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kolo sreče Njena.si

Znani tekmovalec kviza pokvaril slavno Kolo sreče

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Protesti proti Obami

Deli na:

Medtem ko je ameriški predsednik Barack Obama v soboto v Minneapolisu 10.000 glavi množici razlagal potrebo po zdravstveni reformi, se je v Washingtonu zbrala doslej največja množica protestnikov, ki je zahtevala, naj vlada preneha zapravljati davkoplačevalski denar.

Medtem ko je ameriški predsednik Barack Obama v soboto v Minneapolisu 10.000 glavi množici razlagal potrebo po zdravstveni reformi, se je v Washingtonu zbrala doslej največja množica protestnikov, ki je zahtevala, naj vlada preneha zapravljati davkoplačevalski denar.

Po ocenah ameriških medijev se je v Washingtonu zbralo več 10.000 ljudi, vendar menda veliko manj, kot januarja na Obamovi inavguraciji. Razlika je bila tudi v "barvi". Januarja je bila milijonska množica v Washingtonu rasno mešana, tokrat pa so bili protestniki skoraj do zadnjega belci, ki so nosili transparente proti "socialistični" zdravstveni reformi, podobe Obame z brki Adolfa Hitlerja in pozive za boj proti podnebnim spremembam z "recikliranjem" kongresa.

Protest je organizirala fundacija FreedomWorks, ki jo vodi nekdanji vodja republikancev v predstavniškem domu Dick Armey iz Teksasa in ki je avgusta organizirala glasne prepire na srečanjih s kongresniki in volivci. Med protestniki so bili tudi številni republikanski člani predstavniškega doma, ki v porazu zdravstvene reforme vidijo priložnost za politično zmago nad predsednikom in demokrati. Sicer so vsi po vrsti izražali privrženost potrebi po reformi, vendar menda ne na tak "socialistični" način, kot ga predlaga Obama.

Izraz "socialistični" v tem primeru pomeni malce bolj konzervativen sistem oziroma podoben tistemu v Franciji, Veliki Britaniji in drugih evropskih državah. Udeleženci protestov so vzklikali: "Lažeš! Lažeš!", kot je to pred tremi dnevi storil republikanski kongresnik iz Južne Karoline Joseph Wilson, ko je Obama zagotavljal, da reforma ne bo pomenila zdravstvenega zavarovanja za nezakonite priseljence. Najbolj glasno pa so protestirali proti stroškom reforme, ki bo stala najmanj 900 milijard dolarjev v 10 letih. Obama zagotavlja, da reforma ne bo povečala primanjkljaja, vendar pa v to ne verjamejo niti vsi njegovi podporniki.

Dick Armey je poudaril, da je protest nadaljevanje izražanja nezadovoljstva državljanov zaradi povečevanja proračunske porabe v Washingtonu. Začeli so aprila s "čajankami" v spomin na bostonsko čajanko, ko so prebivalci kolonij kot protest proti davkom in carinam zmetali v morje angleški čaj. Množico, ki se je zbrala v Washingtonu ne moti vojaška poraba in poraba za zvezni pokojninski sistem, kakor tudi ne sistem zavarovanja za upokojence medicare, ki poberejo veliko večino letnega proračuna.

Ne strinjajo pa se s povečevanjem porabe za pomoč revnim, zdravstveno reformo, ki bo pomagala nezavarovanim, stimulacijskim zakonom, ki je začel oživljati ameriško gospodarstvo, državno pomočjo bankam, ki so povzročile finančno krizo, čeprav se tudi republikanec predsednik Zveznih rezerv Ben Bernanke strinja, da bi brez tovrstne pomoči ZDA zapadle v veliko depresijo kot v 30. letih prejšnjega stoletja. Na protestih je bil tudi igralec Stephen Baldwin, katerega starejši brat Alec je izrazit podpornik Obame.

Obama je v Minnesoti opozarjal naj ljudje ne nasedejo zastraševalnim taktikam, ki jih uporabljajo nasprotniki reforme in ponavljal to, kar je povedal v kongresu pred tremi dnevi. Namreč da je igranja konec in da je čas za dejanja ter da je reforma namenjena znižanju stroškov zavarovanja, dostopnemu zavarovanju za ljudi brez njega, znižanju proračunskega primanjkljaja in spremembi obnašanja zavarovalnic, ki nagrajujejo tiste, ki najdejo razlog, da zavarovanim zavrnejo plačilo zdravljenja.