pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Proruski separatisti v Ukrajini danes odločajo o referendumih

Deli na:
Proruski separatisti v Ukrajini danes odločajo o referendumih

Foto: Reuters

Proruski separatisti bodo danes odločali o morebitni preložitvi referendumov o neodvisnosti, tudi samooklicane republike Doneck, ki je predviden za 11. maj. K temu jih je v sredo pozval ruski predsednik Vladimir Putin, da bi umiril ukrajinsko krizo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po pogovoru v Moskvi s švicarskim zunanjim ministrom in trenutno predsedujočim Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) Didierom Burkhalterjem je Putin v sredo proruske aktiviste na jugu in vzhodu Ukrajine pozval, naj preložijo vrsto referendumov, katerih izvedbo so napovedovali za ta konec tedna. Kot je ocenil, bi bilo treba referendume preložiti in tako "ustvariti pogoje, nujno potrebne za dialog".

Oblasti v Kijevu je v zameno pozval k takojšnjemu končanju "vseh vojaških in kaznovalnih operacij na jugovzhodu države".

Če bodo separatisti prisluhnili pozivu Putina o preložitvi referenduma, Kijev pa bo ustavil vojaške operacije in sprejel ukrepe za začetek dialoga, bi Ukrajina lahko izšla iz te situacije, ki se sedaj samo poslabšuje, je nato dejal Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov.

Ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk je v odzivu Putina obsodil, da prodaja meglo. Kot je poudaril, v Ukrajini za 11. maj ni napovedan noben referendum. "Če so teroristi in separatisti, ki imajo podporo Rusije, dobili ukaz o preložitvi tistega, kar ni bilo predvideno, gre za njihovo notranjo poravnavo računov," je dejal.

Proruski separatisti v vzhodnih regijah Doneck in Lugansk so za 11. maj napovedali referenduma o odcepitvi regij od Ukrajine, potem ko je bil februarja po množičnih proevropskih protestih strmoglavljen predsednik Viktor Janukovič, Rusija pa si je po podobnem referendumu priključila ukrajinski Krim.

Sedaj so njihovi voditelji sporočili, da bodo o Putinovem predlogu danes razpravljali "ljudski sveti", poroča britanski BBC.

V presenetljivi spremembi politike Moskve do Kijeva je Putin v sredo tudi podprl izvedbo predsedniških volitev v Ukrajini 25. maja kot korak v pravo smer. Pri tem je opozoril, da volitve ne bodo odločile o ničemer, "če ne bodo vsi državljani Ukrajine razumeli, kako bodo po volitvah zaščitene njihove pravice". Dejal je tudi, da je Moskva umaknila svoje enote z meje z Ukrajino. Gre za okoli 40.000 ruskih vojakov.

ZDA in neimenovan predstavnik Nata so dejali, da zaenkrat niso videli "nobenega dokaza" o umiku ruskih čet z meje.