Robert Golob Svet24.si

Robert Golob o priznanju Palestine: »Grozote so ...

psički Svet24.si

V avtomobilu prevažal 30 psičkov

borut petek Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil...

mark breznik-saso radej Reporter.si

56.532 evrov: to je rekorder po zaslužku med ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

matic in katja 2 Njena.si

Matic: Nad Katjo nikoli nisem izvajal nasilja

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Proruska oborožena skupina nadzoruje tudi letališče na Krimu

Deli na:
Proruska oborožena skupina nadzoruje tudi letališče na Krimu

Foto: Reuters

Po zavzetju poslopij vlade in parlamenta na Rusiji naklonjenem Krimu danes od tam poročajo tudi o zasedbi letališč v prestolnici krimske avtonomne republike Simferopol in v mestu Sevastopol. Ukrajinsko notranje ministrstvo trdi, da gre za oborožen napad ruske vojske.

Ukrajinski notranji minister Arsen Avakov je na Facebooku zapisal, da so enote ruske črnomorske flote blokirale vojaško letališče Belbek blizu Sevastopola, kjer so tudi ukrajinski vojaki in obmejni policisti. Pri tem ni prišlo do spopadov, vendar pa vojaško letališče ne deluje kot običajno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je dodal minister, ruski napadalci sicer niso imeli prepoznavnih oznak, a niso skrivali, komu pripadajo.

Skupina 120 moških v kamuflažnih uniformah brez oznak je pred tem danes v zgodnjih urah zasedla letališče v Simferopolu. Kot je še zapisal minister, meni, da gre prav tako za ruske vojake. Ruska tiskovna agencija Interfax je poročala, da letališče obratuje normalno in da pred njim patruljira skupina več moških.

Avakov je ruske sile zato obtožil "oboroženega napada in zasedbe" na Krimu.

Ruska črnomorska flota je že zanikala, da bi blizu pristaniškega mesta Sevastopol, kjer ima svoje oporišče, zasedla omenjeno vojaško letališče. "Niti ena enota črnomorske flote ni šla proti letališču in v nobenem primeru ne sodeluje v njegovi blokadi," je dejal tiskovni predstavnik flote.



Do zavzetij letališč prihaja, potem ko je Kremlju naklonjena oborožena skupina moških v četrtek zavzela poslopji vlade in parlamenta ukrajinske avtonomne republike Krim in na njiju izobesila ruski zastavi.

Na Krimu se v zadnjih dneh v luči političnih sprememb v Kijevu krepijo pozivi k odcepitvi od Ukrajine. Proruski poslanci regionalnega parlamenta so odločili, da bodo 25. maja izvedli referendum o statusu tega ukrajinskega polotoka. Poleg tega so odstavili regionalno vlado, ki je podprla novo začasno vlado v Kijevu.

Parlament v prestolnici je namreč v četrtek potrdil začasno vlado, vključno s premierom, 39-letnim proevropskim Arsenijem Jacenjukom, ki naj bi državo popeljal iz najhujše politične krize v zadnjih letih.

Ameriški podpredsednik Joe Biden je novemu ukrajinskemu premieru v četrtek obljubil podporo ZDA. Te bodo državi nudile "polno podporo pri izvajanju reform, potrebnih za povrnitev zdravega gospodarstva, prizadevanjih za spravo, izpolnjevanju mednarodnih obveznosti in iskanju odprtega in konstruktivnega odnosa z vsemi svojimi sosedami", je dejal Kerry.

Že pred tem je Kerry govoril tudi z Lavrovom, ki da mu je zagotovil, da bo Moskva spoštovala ozemeljsko celovitost Ukrajine. Lavrov je tudi vztrajal, da Rusija ne stoji za zavzetjem krimske vlade in parlamenta na Krimu.