dsoprizidek Svet24.si

Brez tujcev bi oddelke v novomeškem domu ...

pgd-križe, pgd-tržič, požar-sebenje Svet24.si

Foto: Zagorela hiša v občini Tržič

1715284723-172a1607-1715284697348 Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

cene prevc pm Ekipa24.si

Ne le Nika Vodan, še ena sanjska poroka v ...

meghan-markle-naj-bi-za-svoje-storitve-računala-ogromno Odkrito.si

“Meghan Markle je pohlepna!”

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Priznanje velesile: Genocidna Islamska država mori kristjane, Jazide in šiite, posiljuje ženske

Deli na:
Priznanje velesile: Genocidna Islamska država mori kristjane, Jazide in šiite, posiljuje ženske

Foto: YouTube

Skrajna skupina Islamska država (IS) izvaja genocid nad kristjani, Jazidi in šiitsko muslimansko manjšino na svojem ozemlju v Iraku in Siriji, je včeraj dejal ameriški državni sekretar John Kerry.

IS "ubija kristjane, ker so kristjani, Jazide, ker so Jazidi in šiite, ker so šiiti," je opozoril ameriški državni sekretar. "Njihov celoten nazor temelji na uničenju tistih, ki niso v skladu z njihovo perverzno ideologijo," je še dejal.

"IS sam priznava, da izvaja genocid, kar potrjujejo tudi njegova ideologija in delovanje," je dejal Kerry, ki je poudaril, da je IS odgovoren tudi za zločine proti človečnosti in etnično čiščenje proti tem in drugim verskim in etničnim manjšinam.

Dodal je, da so IS pregnali s 40 odstotkov ozemlja, ki ga je nekdaj nadziral v Iraku, in z 20 odstotkov ozemlja v Siriji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Priznal je, da ZDA in njene zaveznice niso uspele zbrati vseh dokazov o zločinih IS, so pa v zadnjih nekaj mesecih opravili pregled. Tako vedo, da so pripadniki IS avgusta 2014 ubili več sto Jazidov in da jih je bilo več deset tisoč ujetih na gori Sindžar ter da je bilo jasno, da bi jih brez posredovanja mučili.

V iraškem Mosulu in drugod so usmrtili kristjane samo zaradi njihove vere, je še poudaril Kerry in dodal, da kristjanke silijo v spolno suženjstvo.

"Brez dvoma, če IS uspe vzpostaviti t.i. kalifat, bi to pomenilo uničenje ostankov etničnega in verskega mozaika, ki je nekoč zaznamoval regijo," je še dejal ameriški državni sekretar. Pojasnil je, da njegove ugotovitve temeljijo na pregledu informacij, ki so jih v minulih mesecih zbrali State Department, obveščevalne službe in zunanje skupine.

Dejal je še, da mora odgovor ZDA proti IS deloma temeljiti na vojaški sili, je pa hkrati po njegovih besedah pomembna tudi nujna pomoč.

"Nisem ne sodnik, ne tožilec, ne porota..., dejstva mora na koncu osvetliti neodvisna preiskava," se je še zavzel Kerry.