Corinna Schumacher Svet24.si

Schumacherjeva žena je ujetnica

hrvaška policija Svet24.si

Matija na predvečer božiča brutalno pretepel ...

20131106-00479542 Necenzurirano

100.000 evrov neto za popoldansko delo tudi šefu ...

tomaz smrkolj -STA Reporter.si

Rakavega bolnika bi operirali šele po njegovi ...

aleksander ceferin uefa re Ekipa24.si

Na Uefi šokirani: Madžari trdijo, da jim ...

Everybody loves Raymond Odkrito.si

Tragično ozadje srečne družine

ragbi 1 Ekipa24.si

Kakšno slačilnico so pustili za seboj! Mladi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Pristopna konferenca 2. oktobra

Deli na:

Švedsko predsedstvo EU je danes poslalo hrvaški premierki Jadranki Kosor odgovor na njeno pismo. V odgovoru je Švedska sporočila, da bo medvladna konferenca o nadaljevanju pristopnih pogajanj Hrvaške z EU 2. oktobra in da bodo hkrati, na isti dan, sklicali nadaljevanje pogajanj med Hrvaško in Slovenijo o meji.

Švedsko predsedstvo EU je danes poslalo hrvaški premierki Jadranki Kosor odgovor na njeno pismo. V odgovoru je Švedska sporočila, da bo medvladna konferenca o nadaljevanju pristopnih pogajanj Hrvaške z EU 2. oktobra in da bodo hkrati, na isti dan, sklicali nadaljevanje pogajanj med Hrvaško in Slovenijo o meji.

Švedsko predsedstvo je pozdravilo pismo Kosorjeve, ki je "na ustrezen način umaknilo pomisleke Slovenije glede prejudiciranja meje med Hrvaško in Slovenijo v pogajalskih poglavjih". Dodali so, da so se po posvetovanjih s Slovenijo in z razumevanjem, da so garancije, ki jih je Hrvaška potrdila, zadostne za umik slovenskih zadržkov za odpiranje in zapiranje pogajalskih poglavij, ki so povezana s pomisleki Slovenije glede prejudiciranja meje med državama, odločili za 2. oktober sklicati medvladno konferenco, da bi lahko nadaljevali pristopna pogajanja Hrvaške z EU.

Istočasno z medvladno konferenco bo švedsko predsedstvo sklicalo tudi nadaljevanje pogovorov med Hrvaško in Slovenijo o sporu o meji. "Švedsko predsedstvo je seznanjeno tudi, da obe strani soglašata z nadaljevanjem pogajanj za dosego dogovora o sporu o meji s pomočjo predsedstva EU, kar pomeni, da bodo spor o meji reševali ali na arbitražnem sodišču ali z dvostransko pogodbo o skupni državni meji v skladu z glavnimi prioritetami, ki so izražene v pristopnem partnerstvu s Hrvaško iz leta 2008, tako kot z namenom, da bi jih izpolnili".

Velja tudi to, da oba pisma predstavljata del pristopnih dokumentov medvladne konference o vstopu Hrvaške v EU, so še zapisali na koncu pisma, ki ga je podpisal švedski premier Fredrik Reinfeldt, v celoti pa objavila hrvaška vlada.

Medtem je Kosorjeva izjavila, da je zadovoljna z današnjo odločitvijo odborov državnega zbora za zunanjo politiko in zadeve EU, ki sta danes podprla sklep vlade o stališču vlade do namere švedskega predsedstva EU za sklic medvladne konference za nadaljevanje pogajanj Hrvaške z EU in predlagala vladi, da se hkrati nadaljujejo pogajanja o meji. Hrvaška premierka je čestitala obema "odboroma za dobrososedsko odločitev" ter dodala, da je njihova odločitev na sledi njunega dogovora s Pahorjem.

Obenem je potrdila, da je dobila pismo od švedskega predsedstva ter da je za Hrvaško najbolj pomembno, da bo medvladna konferenca 2. Oktobra. "Torej, velik posel je opravljen," je sklenila Kosorjeva.

Sicer je tudi predsednica hrvaškega nacionalnega odbora za spremljanje pogajanj z EU Vesna Pusić ocenila, da je današnja odločitev o deblokadi hrvaških pogajanj v slovenskem parlamentu dobra.