zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Rod Stewart Odkrito.si

FOTO: Rod Stewart ujet v Ljubljani: “Resnično ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Priseljeniška mafijska družina Levaković lahko ostane v Andersenovi deželi

Deli na:
Priseljeniška mafijska družina Levaković lahko ostane v Andersenovi deželi

Foto: Facebook

Romska priseljeniška kriminalna združba, zbrana okoli družine Levaković, lahko ostane na Danskem – Zagrešili so več kot 1.000 kaznivih dejanj - Levakovići so davkoplačevalce do zdaj stali vrtoglavih 9 milijonov evrov

Rom Gimi Levaković, serijski kriminalec, lahko ostane na Danskem. Tako je razsodilo vrhovno sodišče, češ da ima v tej državi družino. Razsodba je sicer stara že tri mesece, a še vedno dviga prah. Dežela H. C. Andersena tako ostaja pravljična izključno za poglavarja romske družine.

»Jebi se Danska in tvoja rasistična Danka Pia Kjersgard. S seboj bom vzel svoj denar, jebi se. Toda ne pozabi Danska, pridem nazaj, pa ne samo jaz, z menoj pride cela Romunija. Hvala in dober tek.« To je lani na svojem Facebook profilu zapisal 47-letni Gimi Levaković, ki mu je grozil izgon.

Gimi, ki sam sebe imenuje »The Boss« ali »Boss 007«, je na Dansko priseljen Rom iz Hrvaške. Lani mu je grozilo, da ga bodo zaradi številnih kaznivih dejanj izgnali. Tako je odločilo nižje sodišče, ki ga je hkrati obsodilo na zaporno kazen. Višje sodišče je kazen potrdilo, a razveljavilo odločitev o izgonu iz države. Tožilec se je pritožil na vrhovno sodišče, ki je dalo prav višjemu, saj ima Gimi Levaković dansko državljanstvo in družino.

Koliko članov šteje njegova razširjena družina, ne ve nihče. Mediji pravijo, da 45, Boss trdi da samo 42. Danska vlada ima spet drugačne podatke, izračunane na podlagi prejemnikov socialne pomoči. Ve se, da ima štiri otroke, od katerih sta dva v zavodu za mladoletne, a ima Gimi nad njima polno skrbništvo.

Levakovići so redni gostje črnih kronik, hkrati pa prejemniki socialne pomoči. Dela, in s tem zaslužka, nikoli niso iskali. Ves čas so bili strošek danskih davkoplačevalcev. Na Dansko so začeli prihajati eden za drugim od sredine 70. let prejšnjega stoletja. V tem času so zagrešili več kot 1.000 kaznivih dejanj, vsak mesec prejemajo več deset tisoč evrov socialne pomoči. Ko jo prejmejo, Boss običajno naredi selfie in sliko objavi na spletu. Danske agencije so izračunale, da so Levakovići davkoplačevalce do zdaj stali vrtoglavih 9 milijonov evrov – od socialne pomoči in brezplačnega zdravstva do bivanja po zaporih.

Najbolj zloglasni člani družine so: pravnomočno obsojeni ropar Jure Levaković (28); poulični razbojnik in tat Stefan Levaković (53); roparja upokojencev Đango in Stefan Levaković; oboroženi lopov Dollar Levaković; in tihotapec cigaret in tat Alpacino Levaković (25). Na Danskem sicer živijo štiri generacije romske družine, korenine so tam pognali starši Gimija, ki se zelo rad primerja z Marlonom Brandom iz filma Boter.