testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

merkur 1 Svet24.si

Intuitivni čas retrogradnega Merkurja obrnimo ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

dejan dogaja1 Njena.si

Dejan Dogaja in Kiara Haas: Ljubezen jima daje ...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Pripravljena na totalno vojno: Severna Koreja po Ameriki grozi še Južni Koreji

Deli na:
Pripravljena na totalno vojno: Severna Koreja po Ameriki grozi še Južni Koreji

Foto: Reuters

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton je od Severne Koreje danes zahtevala, da "namesto groženj na prvo mesto postavi blaginjo ljudi ter izbere konstruktivno pot, ki jo bo znova približala mednarodni skupnosti". Kitajska, sicer glavna zaveznica Severne Koreje, je Pjongjang pozvala k "miru in zadržanosti".

Ashtonova je sicer danes pozdravila četrtkovo resolucijo Varnostnega sveta ZN, ki zaostruje sankcije proti Severni Koreji zaradi njenega tretjega jedrskega poskusa 12. februarja. Označila jo je kot "jasen izraz enotnosti mednarodne skupnosti in njene odločenosti, da po vsem svetu ohrani režim neširjenja jedrskega orožja".

Pjongjang so najnovejše sankcije očitno močno razburile, saj je zaradi njih najprej zagrozil s preventivnim jedrskim napadom na ZDA in druge agresorje, danes pa je razveljavil vse dogovore o nenapadanju z Južno Korejo in ji zagrozil z odgovorom vojske ob najmanjšem vdoru na svoje ozemlje.

Kitajska je zato danes pozvala "vse relevantne strani k miru in zadržanosti ter izogibanju vsem dejanjem, ki bi lahko še dodatno zaostrila napetosti". Kot je v Pekingu še opozorila tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Hua Chunying, so trenutne razmere na Korejskem polotoku "izredno kompleksne in občutljive", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Glede resolucije VS ZN je Hua ocenila, da je "uravnotežena". "Kitajska je glede te zadeve objektivna in poštena in je v pogajanjih v VS ZN vedno igrala konstruktivno vlogo," je zatrdila. Znova je tudi pozvala k obnovi šeststranskih pogajanj o severnokorejskem jedrskem programu, ki so v slepi ulici že vse od leta 2009.

Južnokorejska predsednica Park Geun-Hye, ki je na tem položaju manj kot dva tedna, je v prvem odzivu opozorila, da so razmere postale "zelo resne". Zatrdila je, da se bodo z vsako provokacijo severne sosede odločno soočili.

Tiskovni predstavnik južnokorejskega obrambnega ministrstva Kim Min Seok pa je poudaril, da bi morebiten jedrski napad Severne Koreje sprožil njeno lastno uničenje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

ZDA so že v četrtek zavrnile grožnje Pjongjanga z jedrskim napadom. Kot je dejal tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney, so se ZDA "popolna sposobne" ubraniti morebitnega napada. Ponovil je, da Severna Koreja ne bo pridobila nič z grožnjami in provokacijami.