Femme fatale: Snežana Vukmirović Odkrito.si

Slovo lepe slovenske športnice

krogla Svet24.si

Vse velike skrivnosti lepih magičnih krogel

maček, ura, poletni čas, nastavitev ure Svet24.si

Ne pozabite, ponoči premikamo ure!

Blaž Brodnjak Svet24.si

Skrivnostni sestanki pri Marjanu Šarcu

barva las Najstnica.si

Trend pričesk, ki vas bo navdušil

Dragojevič Njena.si

Oliver Dragojević se bori!

indira ekic Njena.si

Toliko se je Indira 'zredila' po koncu šova

Svet

"Pridite se nastavit severnokorejskim raketam!" Za Guam so grožnje Pjongjanga turistična priložnost

Deli na:
"Pridite se nastavit severnokorejskim raketam!" Za Guam so grožnje Pjongjanga turistična priložnost

Foto: Profimedia - Plaža na Guamu

Ameriško čezmorsko ozemlje Guam severnokorejske grožnje z izstrelitvijo balističnih raket v neposredno bližino tega tihomorskega otoka vidi kot priložnost za povečanje turistične prepoznavnosti.

Gospodarstvo otoka z zgolj 162.000 prebivalci in več kot 1,5 milijona turisti na leto namreč temelji na tej dejavnosti.

Čeprav je Guam tarča groženj Severne Koreje, saj je na tem idiličnem otoku stacioniranih 6000 ameriških vojakov, otoški turistični predstavniki zanikajo kakršnokoli nevarnost za destinacijo, je ta teden pisala francoska tiskovna agencija AFP.

Kristalno čista voda, številne plaže, ki niso prenatrpane z ljudmi, naravne plezalne poti, drugačna kultura in hrana, a obenem prednosti in udobje ameriških malih mest lokalni časopis The Guam Daily Post predstavlja kot glavne prednosti otoka.

Vodja marketinga pri otoški uradni turistični agenciji Guam Visitors Bureau Josh Tyquiengco je za AFP povedal, da je Guam več kot le vojaška baza. Zagotovil je, da je otok varna destinacija za družine in da bo tako tudi ostalo. Dodal je tudi, da grožnja Pjongjanga turistov ni odvrnila.

Infrastruktura in stavbe v Guamu so odporno grajene, saj ima to ameriško čezmorsko ozemlje izkušnje s številnimi potresi in tajfuni. Na podlagi tega oblasti trdijo, da so pripravljene za kakršnokoli nevarnost, vključno s severnokorejskim napadom.

Tiskovna predstavnica ameriškega ministrstva za domovinsko varnost Jenna Gaminde je za omenjeni časnik povedala, da da bi bili v primeru napada prebivalci obveščeni takoj, in sicer s sirenami po vsem otoku. "Če slišite sirene, se za nadaljnja navodila obrnite na lokalne medije," je še svetovala domačinom in obiskovalcem otoka.

Guam je opremljen tudi s sodobnim protiraketnim sistemom THAAD, s katerim je v zadnji fazi leta rakete srednjega dosega mogoče uničiti.

Pred nekaj dnevi je tudi guverner Guama Eddie Baza Calvo javnosti sporočil, da trenutno ni nobene grožnje otoku, vendar so pripravljeni na vse.

Otoške oblasti torej zagotavljajo varnost, kljub trditvam iz Pjongjanga, da bi raketa za doseg 3400 kilometrov oddaljenega ameriškega območja potrebovala manj kot 18 minut.

Do stopnjevanja napetosti prihaja po tistem, ko je Varnostni svet ZN v soboto soglasno sprejel nove, doslej najostrejše sankcije proti Severni Koreji. Severna Koreja jih je v odzivu označila za grobo kršitev njene suverenosti. Sporočila je, da se ne bo pogajala o svojem jedrskem in raketnem programu, saj jo ogrožajo ZDA.