stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Pri spornem nakupu eurofighterjev v Avstriji morda podkupnina Haiderju

Deli na:
Pri spornem nakupu eurofighterjev v Avstriji morda podkupnina Haiderju

Foto: Reuters

V preiskavi domnevnih nepravilnosti pri prodaji bojnih letal eurofighter letalskega in obrambnega koncerna EADS pred desetimi leti v Avstriji so med drugim naleteli na povezave s pokojnim populističnim glavarjem avstrijske Koroške Jörgom Haiderjem.

Kot je potrdil tiskovni predstavnik avstrijskega državnega tožilstva Thomas Vecsey, med drugim preiskujejo sklad Lakeside, ki ga je ustanovil Haider. Na ta sklad naj bi podjetja, ki izdelujejo eurofighterje, po ovinkih nakazala milijone evrov, poročanje avstrijske radiotelevizije ORF povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

Po mnenju nekaterih so Haiderjevi svobodnjaki (FPÖ), ki so bili takrat v zvezni vladi, zato po prvotnem nasprotovanju nakupu lovskih letal naenkrat spremenili stališče in ga začeli zagovarjati, piše APA.

Trenutno predsedujoči skladu Lakeside Hans Schönegger je morebitno podkupovanje danes zavrnil. Večina denarja je še vedno na razpolago, z obrestmi in manjšimi vsotami pa so financirali raziskovalne in izobraževalne projekte, je zatrdil za ORF.

V Avstriji že leta domnevajo, da je pri zelo spornem, več milijard vrednem nakupu eurofighterjev prišlo do korupcije. Takratna črno-modra koalicija kanclerja Wolfganga Schüssla se je morala glede posla zagovarjati že pred desetimi leti. V torek so v povezavi s tem potekale hišne preiskave v Avstriji, Nemčiji in Švici.