Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Pri Šibeniku strmoglavil helikopter, ki so ga Hrvatom podarili Američani

Deli na:
Pri Šibeniku strmoglavil helikopter, ki so ga Hrvatom podarili Američani

Helikopter kiowa warrior OH-58 D (fotografija je arhivska) - Foto: Profimedia

Hrvaški minister za obrambo Damir Krstičević je na današnji novinarski konferenci v Zadru potrdil, da je med urjenjem pri otoku Zlarin nedaleč od Šibenika v morje strmoglavil vojaški helikopter kiowa warrior OH-58 D. Izrazil je obžalovanje, da je v nesreči umrl eden pilotov. Drugega člana posadke še intenzivno iščejo.

Krstičević je novinarjem povedal, da je helikopter, ki je opravljal urjenje v paru z drugim helikopterjem istega tipa, strmoglavil iz zaenkrat neznanih razlogov. Napovedal je, da bodo ustanovili komisijo, ki bo ugotovila vse okoliščine današnje nesreče.

Poveljnik generalštaba hrvaške vojske general Mirko Šundov je dodal, da so izgubili dva pilota. "Izgubiti dva človeka je vedno težko. Sočustvujemo z njunima družinama," je povedal Šundov. Izpostavil je, da so ustavili vse polete eskadrilje helikopterjev kiowa warrior, dokler ne bodo ugotovili vzroka današnje nesreče.


Do nesreče je prišlo med urjenjem, ko je posadka opravljala navigacijski polet nizko nad morjem in iz neznanega razloga treščila ob morsko gladino, je povedal poveljnik hrvaškega vojaškega letalstva general Michael Križanec. Kot je dodal, je drugi helikopter takoj zahteval pomoč. Truplo enega pilotov so iz morja izvlekli ribiči in ga prepeljali na obalo. Zdravniki so pilota neuspešno poskušali oživiti, je izjavil in dodal, da drugega pilota še iščejo.

Potapljači pregledujejo območje ob helikopterju, ki je končal na morskem dnu na globini približno 30 metrov. Če ne bodo našli drugega pilota ob helikopterju, bodo razširili iskalno akcijo, je povedal Križanec. Ko bodo izvlekli helikopter, bodo morda lažje ugotovili tudi vzrok nesreče, je dodal. Izpostavil je, da sta bila oba pilota izkušena.

ZDA so Hrvaški podarile 16 helikopterjev kiowa warrior OH-58 D, ki so v sestavi hrvaškega vojaškega letalstva od leta 2016. Vsi podarjeni helikopterji so bili izdelani med letoma 2010 in 2012.