mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Prevarantski milijarder stranke ogoljufal za sedem milijard dolarjev

Deli na:

Porota v teksaškem Houstonu je 61 letnega Allena Stanforda spoznala za krivega 13 od 14 točk obtožnice v zvezi s prevarami vlagateljev preko sistema piramidnih shem. Stanford naj bi stranke v skupaj 20 letih ogoljufal za okoli sedem milijard dolarjev.

Tožilstvo je v šestih tednih sojenja prepričalo poroto, da je Stanford prevaral vlagatelje iz ZDA in 100 drugih držav, od katerih je zbiral denar in jim zatrjeval, da je varno naložen v delnice in obveznice. V resnici pa si je polnil lastne žepe za financiranje luksuznega življenja z jahtami in zasebnimi letali.

Njegovi odvetniki po službeni dolžnosti, Stanford je namreč ostal brez denarja, pa so poroti prikazovali vizionarja in človekoljuba, ki je bil največji delodajalec otoške države Antigva in Barbuda, kjer mu je vlada celo podelila viteški naslov.
 
Stanfordu, ki je nekoč veljal za enega najbogatejših ljudi v ZDA, grozi najmanj 20 let zapora, a odvetniki so že napovedali pritožbo.
 
Ključno za obsodbo je bilo pričanje njegovega nekdanjega glavnega finančnika Jamesa Davisa, ki je opisoval, kako sta s šefom ponarejala poročila in druge papirje, da bi gnala piramidno shemo naprej.
 
Ista porota, ki je Stanforda obsodila, bo sedaj odločala tudi o zahtevi tožilstva za zaplembo premoženja na več kot 30 bančnih računih v tujini. Med drugim gr eza račune v Kanadi, Veliki Britaniji in Švici.
 
Sojenje drugim vpletenim v to prevaro se bo začelo jeseni. Med drugim bodo iz Antigve in Barbude izročili enega od uradnikov, ki ga je Stanford podkupil. Stanford je v zaporu že vse od leta 2009, sojenje pa je malce zamujalo, ker zaradi psihičnih težav ni bil sposoben sodelovati. Leta 2009 je bil namreč v zaporu pretepen.