bencin Svet24.si

Znane so nove cene goriv: So dosegle rekord, ali ...

jasna kuljaj Svet24.si

FOTO: Kje dopustujejo slovenski estradniki?

Jaša jenull Necenzurirano

Kaj bo Jaša Jenull rekel ob izbiri šefa ...

pirc musar ms Reporter.si

Kako sta obogatela Nataša Pirc Musar in njen mož...

stuttgart Ekipa24.si

Slovenec se seli k nekdanjemu prvaku bundeslige: ...

Omar Naber Odkrito.si

Omar Naber - Letos se mu bo zgodilo nekaj ...

goran dragic 22 mm Ekipa24.si

Nič ne bo z združitvijo Dončića in Dragića v ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Prevarantski milijarder stranke ogoljufal za sedem milijard dolarjev

Deli na:

Porota v teksaškem Houstonu je 61 letnega Allena Stanforda spoznala za krivega 13 od 14 točk obtožnice v zvezi s prevarami vlagateljev preko sistema piramidnih shem. Stanford naj bi stranke v skupaj 20 letih ogoljufal za okoli sedem milijard dolarjev.

Tožilstvo je v šestih tednih sojenja prepričalo poroto, da je Stanford prevaral vlagatelje iz ZDA in 100 drugih držav, od katerih je zbiral denar in jim zatrjeval, da je varno naložen v delnice in obveznice. V resnici pa si je polnil lastne žepe za financiranje luksuznega življenja z jahtami in zasebnimi letali.

Njegovi odvetniki po službeni dolžnosti, Stanford je namreč ostal brez denarja, pa so poroti prikazovali vizionarja in človekoljuba, ki je bil največji delodajalec otoške države Antigva in Barbuda, kjer mu je vlada celo podelila viteški naslov.
 
Stanfordu, ki je nekoč veljal za enega najbogatejših ljudi v ZDA, grozi najmanj 20 let zapora, a odvetniki so že napovedali pritožbo.
 
Ključno za obsodbo je bilo pričanje njegovega nekdanjega glavnega finančnika Jamesa Davisa, ki je opisoval, kako sta s šefom ponarejala poročila in druge papirje, da bi gnala piramidno shemo naprej.
 
Ista porota, ki je Stanforda obsodila, bo sedaj odločala tudi o zahtevi tožilstva za zaplembo premoženja na več kot 30 bančnih računih v tujini. Med drugim gr eza račune v Kanadi, Veliki Britaniji in Švici.
 
Sojenje drugim vpletenim v to prevaro se bo začelo jeseni. Med drugim bodo iz Antigve in Barbude izročili enega od uradnikov, ki ga je Stanford podkupil. Stanford je v zaporu že vse od leta 2009, sojenje pa je malce zamujalo, ker zaradi psihičnih težav ni bil sposoben sodelovati. Leta 2009 je bil namreč v zaporu pretepen.