profimedia-0890030370 Svet24.si

Na Luni odkrili jamo, primerno za izgradnjo stalne...

alaya, portorož, požar Svet24.si

Foto: Žalostni prizori iz Portoroža, a lastnik ...

1695038455-dsc08594-1695038390241 Necenzurirano

Kaj vse po poplavah preiskuje policija: posle z ...

Andrej Voncina-fb Reporter.si

Bomba za vernike: razrešen in suspendiran ...

bedak Ekipa24.si

Oprostite izrazu, ampak kakšen bedak! Nek ...

Severina Njena.si

Resnica o Severinini majici, ki je razdvojila ...

milicJPG Ekipa24.si

Linčajte Sekulića, linčajte mene, a vsak rabi ...

Svet

Preplah na Tajvanu: otoku se je približalo več kot sto kitajskih letal

Deli na:
Preplah na Tajvanu: otoku se je približalo več kot sto kitajskih letal

Tajvanska zastava (fotografija je simbolična). - Foto: Pixabay

Tajvanske oblasti so danes sporočile, da so v zadnjih 24 urah v bližini otoka zaznale 103 kitajska vojaška letala in devet ladij. Peking so pozvale k prevzemu odgovornosti za tovrstna enostranska in uničujoča dejanja ter opozorile, da se jih v prihodnje vzdrži, saj z njimi ogroža varnost v regiji.

"Od jutra 17. do jutra 18. septembra smo zaznali skupaj 103 kitajska letala," je sporočilo tajvansko obrambno ministrstvo. Opozorilo je, da bi nadaljnje vojaško nadlegovanje Pekinga lahko privedlo do povečanja napetosti in poslabšanja varnosti v regiji. V luči tega je kitajske oblasti pozvalo, naj nemudoma prenehajo s "takšnimi uničujočimi enostranskimi dejanji".

Od vseh zaznanih vojaških letal jih je okoli 40 prečkalo tako imenovano sredinsko črto Tajvanske ožine, ki otok ločuje od Kitajske, in vstopilo v tajvansko identifikacijsko območje zračne obrambe (ADIZ), poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Gre za nov primer že dlje časa trajajočega naraščanja napetosti med Kitajsko in Tajvanom, ki ga Peking vidi kot del svojega ozemlja, pa tudi drugimi državami v indijsko-tihomorski regiji in svetovnimi velesilami, kot so ZDA, ki želijo zamejiti vpliv Kitajske na tem območju in so nedavno tudi prvič odobrile neposredno vojaško pomoč Tajvanu.

Taipei je že prejšnji teden sporočil, da so v bližini otoka zaznali več kot sto kitajskih vojaških letal in več plovil. Tudi japonsko obrambno ministrstvo je v sredo sporočilo, da je njihova mornarica opazila šest kitajskih ladij, vključno s fregatami, rušilci in letalonosilko Shandong, ki plujejo v vodah približno 650 kilometrov južno od otoka Miyakojima, vzhodno od Tajvana.