bik Svet24.si

Od večne zvestobe do hude trme: Biki v sebi ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

jansa zore bobo Reporter.si

Janša in škofje so se politično in finančno ...

olimpija Ekipa24.si

Kakšna bomba! Stožice so se tresle, Agba z vso ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

roglic mezgec Ekipa24.si

Ne le Pogačar, tudi ta slovenski zvezdnik bo ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Preplah na Haitiju: iz zapora pobegnilo 4000 zapornikov

Deli na:
Preplah na Haitiju: iz zapora pobegnilo 4000 zapornikov

Iz zapora na Haitiju je pobegnilo okoli 4000 zapornikov - Foto: YouTube

au-Prince, 04. marca (STA) - Vlada na Haitiju je v nedeljo razglasila izredne razmere in uvedla policijsko uro, da bi zajezila val nasilja, ki ga je sprožil nedavni napad oboroženih tolp na zapor v prestolnici Port-au-Prince. V napadu je bilo ubitih najmanj 12 ljudi, iz zapora pa je pobegnilo okoli 4000 zapornikov, poroča britanski BBC.

Izredne razmere in prepoved gibanja na prostem med 18. in 5. uro bodo v veljavi do srede v regiji Ouest, ki vključuje glavno mesto Port-au-Prince, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Namen ukrepov je po navedbah vlade omogočiti ponovno vzpostavitev reda po napadih oboroženih skupin na dva zapora konec tedna, enega v prestolnici in drugega v bližnjem kraju Croix des Bouquets.

Oborožene tolpe, ki sicer nadzirajo približno 80 odstotkov prestolnice, si s tovrstnimi napadi prizadevajo izsiliti odstop premier Ariela Henryja.

Nasilje na Haitiju se stopnjuje od četrtka, potem ko je bahamski premier Phillip Davis izjavil, da se je Henry zavezal izvedbi volitev pred 31. avgustom 2025. V četrtek je Henry tudi odpotoval v Kenijo, kjer je razpravljal o napotitvi večnacionalne varnostne misije pod vodstvom Kenije na Haiti, kar so oktobra odobrili Združeni narodi.

Da bi omogočili napotitev kontingenta 1000 policistov na Haiti, sta Kenija in Haiti v petek podpisala dvostranski sporazum.