Arian Svet24.si

Je kmet Jan med košnjo naletel na truplo ...

melone Svet24.si

Dišeča melona za hidracijo telesa in zaščito ...

1719350996-mm2-7994-1719350948316 Necenzurirano

Noč, ko smo postali veliki #komentar

tek upravna enota1 Reporter.si

Grozljivo poniževanje državljanov: olimpijski ...

andraz sporar slovenija anglija Ekipa24.si

Presrečni Šporar je razkril, s katerim ...

jože-mastnak Njena.si

Prihaja Ljubezen na vasi, kjer bo kraljeval Jože ...

matjaz kek slovenija pm Ekipa24.si

Matjaž Kek je po uvrstitvi v osmino finala poslal...

Svet

Premier Golob za CNN: Voditelje članic EU sem pozval k priznanju Palestine

Deli na:
Premier Golob za CNN: Voditelje članic EU sem pozval k priznanju Palestine

Robert Golob na CNN - Foto: CNN

Predsednik Vlade RS dr. Robert Golob je bil včeraj gost CNN, kjer se je v živo pogovarjal z voditeljico Lyndo Kinkaid. Govorila sta o priznanju Palestine in možnostih za končanje konflikta v Gazi.

Uvodoma je Kinkaid izpostavila pismo, ki ga je predsednik vlade dr. Robert Golob naslovil na ostale voditelje držav Evropske unije in premierja vprašala, ali je priznanje palestinske države vzvod za končanje konflikta v Gazi. Predsednik vlade dr. Golob je poudaril, da so razmere v Gazi tragične. »Priča smo človeški katastrofi brez primere - lakota, ki jo je povzročil človek, kršitve človekovih pravic. Kar koli lahko storimo za ublažitev razmer, je bolje kot nič. Pomembno je, da procese priznanja začnemo takoj in pokažemo solidarnost s palestinskim ljudstvom ter jasno izrazimo pričakovanja do obeh strani, da prekineta ogenj, izpustita talce. Prizadevali si bomo za rešitev v obliki dveh držav, kar je po našem mnenju edina možna rešitev za mir in stabilnost na Bližnjem vzhodu. Storili bomo vse, kar je v naši moči, da bi to dosegli,« je povedal premier. 

Na izraelsko stališče, da je priznanje Palestine nagrada za terorizem, je premier dodal, da je bilo v preteklih tednih in mesecih veliko pozivov Izraelu, naj ustavi napade, naj se usede za pogajalsko mizo in se začne pogajati o prekinitvi ognja in tako odgovoril. Premier je izrazil obžalovanje, da Izrael teh pozivov ni upošteval. »Vsekakor si želimo dialog skozi celoten postopek, vendar morajo biti na dialog pripravljene vse strani. Žal trenutno nismo priča temu.« 

Na vprašanje, kako komentira izjave ameriškega veleposlanika v pri Organizaciji združenih narodov, v kateri izpostavlja rešitev dveh držav, brez enostranskih ukrepov v OZN, je premier odgovoril: »Podpiramo isto stališče. Vendar pa podpiramo tudi čimprejšnjo prekinitev ognja, da bomo lahko v okviru Združenih narodov začeli razpravljati o možnosti, da bi v Gazo čim prej lahko poslali mirovne sile Združenih narodov, kar so ta teden razpravljali tudi na vrhu Arabske lige v Bahrajnu. Menim, da samo preučevanje trenutnega dogajanja ni dovolj. Pogledati moramo dlje od tega, kaj se bo zgodilo naslednji dan, in upati, da bo ta dan prišel čim prej." 

Na zadnjem glasovanju v Združenih narodih je več kot 70 odstotkov držav članic podprlo predlog, da se Palestini podelijo nove pravice in privilegiji, kar sicer ne zagotavlja članstva v ZN. Na vprašanje CNN, kaj se mora zgoditi, da se bodo tudi druge države pridružile, je dr. Golob odgovoril, da je to dialog. 
»Mislim, da je dialog tisto, kar bo začelo spreminjati stališča, pa tudi pritisk javnosti, kar lahko vidimo po vsej Evropi,« je povedal. »Mislim, da bo to spremenilo tudi stališča politikov, zlasti pred evropskimi volitvami.« 

Ob robu marčevskega zasedanja Evropskega sveta so predsedniki vlad Slovenije, Španije, Irske in Malte podali skupno izjavo glede razmer v Gazi in na Bližnjem vzhodu. Premier dr. Golob pa je v nadaljevanju pogovora izpostavil, kakšni so naslednji koraki: »Pravkar sem podpisal pismo vsem kolegom iz držav članic EU, v katerem jih pozivam, naj se pridružijo našemu procesu priznanja, v katerem bodo jasno navedena pričakovanja vseh vpletenih strani. Samo z enotnostjo lahko Evropa postane pomembnejši akter na mednarodnem prizorišču, zlasti na Bližnjem vzhodu. Trenutno je med državami članicami EU kar nekaj razhajanj in to žal ne prispeva k miru na Bližnjem vzhodu. Zato je treba najprej poskusiti vzpostaviti enotnost na evropski ravni. Potem pa menim, da je mogoče s pritiskom na obe strani doseči mir na Bližnjem vzhodu,« je za CNN povedal dr. Robert Golob.

VIDEO NA POVEZAVI