tank, želva, lopa Svet24.si

Foto: Ukrajinci zajeli nenavadno rusko »želvo«

906923_138-naplavinepasjirep1 Svet24.si

Naplavine zasule tlakovan prehod čez Pasji rep

stanislav zore brezje 2023 Necenzurirano

Pridiga nadškofa Zoreta o evtanaziji in ...

luka doncic pf Reporter.si

Dončić, Golob in starleta: popisujemo ozadje ...

televizija navijac Ekipa24.si

Jezni slovenski navijač se je po prejetem zadetku...

Marylin ni mogla brez čudežnih injekcij, ki so delovale tudi na njeno psiho Odkrito.si

Vse je bilo v njegovih rokah ... Tudi ona

Celje Ekipa24.si

Razkrivamo: Naslednja okrepitev Celjanov je tukaj!...

Svet

Prekinitev hranjenja

Deli na:

Zdravniki videmske bolnišnice La Quiete so danes sprožili tridnevni postopek za postopno prekinitev hranjenja Italijanke Eluane Englaro, ki je že 17 let v komi, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Italijanska vlada, ki evtanaziji Englarove nasprotuje, ima 48 ur časa, da z objavo zakonskega odloka ustavi postopek.

Zdravniki videmske bolnišnice La Quiete so danes sprožili tridnevni postopek za postopno prekinitev hranjenja Italijanke Eluane Englaro, ki je že 17 let v komi, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Italijanska vlada, ki evtanaziji Englarove nasprotuje, ima 48 ur časa, da z objavo zakonskega odloka ustavi postopek.

"Mislim, da se bo vse odvijalo tako, kot je bilo predvideno," je pojasnila Eluanina odvetnica Franca Alessio in dodala, da bodo zdravniki po treh dneh popolnoma ustavili umetno hranjenje bolnice, ki je bila v videmsko bolnišnico prepeljana v noči na torek.

Desnosredinska vlada Silvia Berlusconija v teh urah preučuje možnosti, kako bi preprečila prekinitev umetnega hranjenja danes 38-letne bolnice, ki je leta 1992 v prometni nesreči utrpela hudo poškodbo možganov. Če bi vlada, ki ostro nasprotuje evtanaziji, pri čemer jo podpira tudi Vatikan in mnoga katoliška združenja, pravočasno sprejela zakonski odlok, s katerim bi razveljavila odločitev milanskega prizivnega sodišča o dovoljenju evtanazije, bi ukrep moralo potrditi še videmsko javno tožilstvo.

Eluanina usoda je tako še vedno negotova. Zdravniki videmske bolnišnice so napovedali, da bodo v primeru izdaje zakonskega odloka postopek prekinitve umetnega hranjenja ustavili. "Če bo odlok jasno preprečil prekinitev umetnega hranjenja, ga bomo spoštovali," je po poročanju Anse dejal nevrolog Carlo Alberto Defanti. Medtem pred bolnišnico La Quiete še vedno potekajo protesti katoliških združenj, ki se zavzemajo za življenje.

Eluana danes diha sama, pri življenju pa jo ohranjajo s pomočjo umetne hrane. Njeno evtanazijo je prizivno sodišče v Milanu 9. julija dovolilo, saj je ugotovilo, da se Eluanino stanje ne bo moglo izboljšati. Toda zdravstvene ustanove v deželi Lombardija so septembra kljub dovoljenju sodišča prošnjo Eluaninega očeta, naj hčerko odklopijo z naprav, zavrnile.

Glavno milansko tožilstvo je nato tudi vložilo pritožbo na odločitev prizivnega sodišča, saj je evtanaziji Eluane nasprotovalo. Novembra pa je kasacijsko sodišče v Rimu, ki je najvišje italijansko sodišče, pritožbo zavrnilo kot nesprejemljivo.

Zasebna bolnišnica v Vidmu je decembra lani izrazila pripravljenost, da sprejme Eluano, so pa predvideni postopek premestitve bolnice iz Lecca v videmsko bolnišnico najprej začasno prekinili zaradi ukrepa italijanskega ministra za zdravje Maurizia Sacconija. Ta je namreč odločil, da je odklop bolnika z naprav, ki ga ohranjajo pri življenju, v državnih zdravstvenih ustanovah nezakonit.