mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Preiskovalni sodnik zaslišal Sarkozyja v zvezi s prispevki za kampanjo

Deli na:
Preiskovalni sodnik zaslišal Sarkozyja v zvezi s prispevki za kampanjo

Foto: Reuters

Preiskovalni sodnik je danes zaslišal bivšega francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja v zvezi z domnevnimi nezakonitimi donacijami za njegovo predsedniško kampanjo leta 2007, ki naj bi jih prejel od najbogatejše Francozinje.

Sarkozy je osumljen, da je od dedinje kozmetičnega velikana L'Oreal, Liliane Bettencourt - neposredno od nje ali preko posrednikov - prejel polne ovojnice gotovine, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Donacije naj bi skupaj znašale 150.000 evrov, medtem ko so prispevki posameznikov za kampanje omejeni na največ 4600 evrov.

Bivši predsednik, ki je po porazu na majskih predsedniških volitvah ostal brez imunitete, ostro zavrača obtožbe, ki so prišle na dan med preiskavo o premoženju Bettencourtove.

Po današnjem zaslišanju se bo tožilstvo odločilo, ali bo proti Sarkozyju vložilo obtožnico ali pa ga bo imenovalo za pričo v tej zadevi, piše dpa.

Po poročanju francoskih medijev bi bil Sarkozy lahko obtožen, da je izkoristil slabo duševno stanje Bettencourtove, kar je v Franciji kaznivo dejanje. 90-letna milijarderka naj bi bila dementna.

Hči ostarele bogatašinje je njene svetovalce obtožila, da so manipulirali z njenim osebnim premoženjem, zato ji je sodišče lani določilo pravnega zastopnika.

Rezultat preiskave bo verjetno odločilen za Sarkozyjevo politično prihodnost. Bivši predsednik naj bi se namreč želel na predsedniških volitvah leta 2017 še enkrat pomeriti s sedanjim predsednikom Francoisom Hollandom.