mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Predstavniški dom kongresa blokiral dovoljeno mejo javnega dolga

Deli na:
Predstavniški dom kongresa blokiral dovoljeno mejo javnega dolga

Foto: Reuters

Predstavniški dom ameriškega kongresa je včeraj z 285 glasovi za in 144 proti potrdil predlog za začasno odpravo prepovedi javnega zadolževanja nad mejo 16.400 milijard dolarjev do 19. maja. Predlog naj bi sedaj potrdil še senat, zakon pa podpisal predsednik ZDA Barack Obama.

ZDA so dovoljeno mejo višine javnega dolga dosegle že 31. decembra lani, vendar pa jo je finančno ministrstvo z računovodskimi posegi umetno podaljševalo, nekje do sredine februarja. Republikanci, ki imajo v predstavniškem domu večino, so se pred dnevi odločili, da bodo prepir okrog meje javnega dolga preložili za nekaj mesecev, vendar s pogojem, da kongres vmes potrdi proračun za letošnje leto.

Če se to ne bo zgodilo, se bodo prepiri okrog meje javnega dolga nadaljevali, ZDA bo grozilo znižanje kreditne ocene, kongresniki pa ne bodo dobili plače. V ZDA mora kongres dovoliti povišanje meje javnega dolga, kar je bila vse do leta 2009 rutina. Takrat so oblast v predstavniškem domu prevzeli republikanci, ki so začeli predsednika Baracka Obamo s tem izsiljevati.



V zameno za povišanje meje javnega dolga so zahtevali znižanje proračunske porabe, razen za vojsko. Spor je povzročil prvo znižanje kreditne ocene ZDA v zgodovini in dogovor med republikanci glede davkov in porabe. Ta dogovor je konec lanskega leta privedel do grožnje s tako imenovanim fiskalnim prepadom, zaradi avtomatičnega povišanja davkov za vse Američane in zaradi avtomatičnih varčevalnih ukrepov.

Ta prepir se je v začetku januarja končal z delno zmago Obame, saj je bil potrjen dogovor o povišanju davčnih stopenj za bogatejše Američane. Iskanje rešitve za spor okrog znižanja proračunske porabe pa je bilo preloženo za tri mesece. Uvodoma je kazalo, da bodo skušali republikanci nižjo porabo izsiliti z blokado povišanja meje javnega dolga. Vendar pa so se temu sedaj odpovedali.