stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Predsednika Poljske in Ukrajine obeležila spomin na Stalinove žrtve

Deli na:
Predsednika Poljske in Ukrajine obeležila spomin na Stalinove žrtve

Foto: Reuters

Predsednika Poljske in Ukrajine, Bronislaw Komorowski in Petro Porošenko, sta se včeraj nedaleč od Kijeva poklonila spominu na medvojne žrtve Stalinovega režima, zlasti pokola Poljakov v Katinskem gozdu pred natanko 75 leti.

Predsednika sta se skupaj udeležila komemoracije v spominskem kompleksu Bikovnja nedaleč od Kijeva. V tamkajšnji vasi in okoliških gozdovih je sovjetska tajna policija NKVD izvedla pokol nad "sovražniki režima", poroča srbska tiskovna agencija Beta.

Čeprav Katinski gozd, prizorišče pokola okoli 20.000 poljskih vojnih ujetnikov s strani Stalinovega režima aprila leta 1940, leži na jugu Rusije, v bližini Smolenska, sta Porošenko in Komorowski spomin na pobite obeležila tudi v ukrajinski Bikovnji. Kot je dejal Porošenko, je tudi ukrajinska zemlja prepojena s krvjo Poljakov in tudi v Bikovnji ob Ukrajincih ležijo "najboljši sinovi poljskega naroda".

"Da se nikoli več ne ponovijo Babin Jar, Bikovnja, Katinski gozd, da se nikoli več ne ponovita holokavst in golodomor," je Porošenko spomnil na najmračnejša poglavja v zgodovini človeštva in na tragična prizorišča, v katerih so v času Sovjetske zveze in med drugo svetovno vojno pod nemškimi nacisti množično umirali Judje, Poljaki, Ukrajinci, Rusi in pripadniki drugih narodov.

"Spomin na žrtve, spomin na zločine je orožje, ki ga moramo uporabljati, da svet ne skrene na slabo pot," pa je dejal Komorowski.

Poljski predsednik je še opozoril, da grožnja totalitarizma ostaja aktualna. "Še vedno nam grozijo teptanje demokratičnih pravic, mednarodnega prava, nespoštovanje suverenosti posameznih držav. Še vedno so aktualni poskusi, da bi močnejši vsilil svojo voljo šibkejšemu," je dejal.

"Tu v Bikovnji se jasno vidi, kaj se zgodi, če se popušča in podcenjuje resno nevarnost," je še dodal poljski predsednik.

Komorowski je sicer včeraj v Kijevu nagovoril tudi ukrajinski parlament in v luči krize na vzhodu države ter konfrontacije z Rusijo dejal, da ukrajinski vojaki na vzhodu Ukrajine branijo tudi varnost Evrope. "Branijo jo pred vračanjem razmišljanja o obujanju imperijev, pred odločitvami, ki grozijo celotni Evropi," je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

"Zahod se mora zavedati, da bo varen le, če bo varna Ukrajina," je še dodal Komorowski in se zavzel, da bi morala biti vrata Evropske unije odprta tudi za Ukrajino.

Ukrajinski parlament je medtem včeraj sprejel tudi zakon o prepovedi "komunistične in nacistične propagande", še poroča AFP.

S tem bo v državi prepovedana vsakršna uporaba simbolov ali poveličevanje "kriminalnega značaja" komunističnega ali nacističnega režima, od uporabe zastav do poimenovanja ulic in postavljanja spomenikov. Uporaba tovrstnih simbolov je dopustna le v "izobraževalne ali znanstvene namene". Za kršitelje je zagroženih do deset let zapora, še navaja AFP.