Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Predsednik Hollande? Ankete napovedujejo tesen rezultat na volitvah v Franciji

Deli na:

Zadnji dan kampanje pred nedeljskim drugim krogom predsedniških volitev v Franciji javnomnenjske raziskave napovedujejo tesen rezultat. Sedanji predsednik Nicolas Sarkozy je zmanjšal zaostanek za tekmecem, socialistom Francoisom Hollandeom, še vedno pa za njim zaostaja za med pet in šest odstotnih točk.

Francoska predsedniška kandidata Sarkozy in Hollande danes zaključujeta predvolilni kampanji. Sarkozy ima na programu pozno dopoldne govor na shodu v kraju Sables d'Olonne na zahodu Francije, Hollande pa bo privržence nagovoril ob 14.15 v Forbachu na vzhodu države ter ob 17. uri v Perigueuxu na jugozahodu Francije.

Kampanja se bo uradno zaključila danes ob 22. uri (GMT), volilni molk pa bo veljal do zaprtja volišč v nedeljo ob 18. uri, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Četrtkove javnomnenjske raziskave medtem kažejo, da se je prednost Hollandea pred Sarkozyjem zmanjšala.

Rezultati raziskave javnomnenjskega inštituta BVA so tako pokazali, da Hollandea podpira 52,5 odstotka vprašanih, Sarkozyja pa 47,5 odstotka. Po raziskavi, ki jo je izvedla javnomnenjska agencija CSA, pa Hollandea podpira 53 odstotkov, Sarkozyja pa 47 odstotkov anketiranih, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Iz rezultatov raziskave agencije LH2 izhaja, da je volivce med televizijskim dvobojem v sredo bolj prepričal Hollande. V triurni debati je namreč prepričal 45 odstotkov vprašanih gledalcev, medtem ko je Sarkozy prepričal 41 odstotkov anketiranih, ki so spremljali soočenje.

Hollande je sicer potem, ko mu je sredinski politik Francois Bayrou v četrtek izrazil podporo, volivce pozval, naj mu naklonijo zmago, ki bi zadostovala za izvedbo njegovih programov in uspešen boj zoper varčevalne ukrepe EU. "Če mora francosko ljudstvo izbrati, naj to naredi jasno, silno, tako da ima zmagovalec moč in sredstva za dejanja," je poudaril Hollande za francoski radio RTL.

Sarkozy se kljub zaostanku v anketah še ni predal in je svoje privržence pozval, naj se udeležijo volitev. "Občutek imam, da bo udeležba v drugem krogu velika in da sva zelo blizu," je poudaril Sarkozy za radio Europe 1.



Ne Sarkozy ne Hollande sicer še nista napovedala, koga nameravata primeru zmage imenovati na položaj premiera. Analitiki napovedujejo, da bo ne glede na to, kdo bo zmagovalec, prišlo do zamenjav na vodilnih položajih v državi.

Sarkozy, sicer edini francoski predsednik, ki je celoten petletni mandat obdržal istega premiera, Francoisa Fillona, naj bi po napovedih s slednjim prekinil sodelovanje. Na položaj premiera bi lahko postavil sedanjega zunanjega ministra Alaina Juppeja, ki je francosko vlado vodil že med predsedovanjem Jacquesa Chiraca med letoma 1995 in 1997, poroča AFP.

Kot dodaja AFP, bi lahko v poštev prišla tudi nekdanji okoljski minister Jean-Louis Borloo ter vodja Sarkozyjeve Unije za ljudsko gibanje in morebitni predsedniški kandidat stranke v prihodnosti Jean-Francois Cope. Slednji je med volivci glede na javnomnenjske raziskave manj priljubljen od že omenjenih Juppeja in Borlooja.

Višje na politični lestvici bi se v morebitnem novem mandatu Sarkozyja lahko prebili tudi drugi ministri sedanje vlade, med njimi ministrica za proračun Valerie Pecresse, pomembnejše položaje pa bi lahko prevzela tudi Sarkozyjeva tiskovna predstavnica v času kampanje Nathalie Kosciusko-Morizet.

V primeru zmage Hollandea in posledičnega oblikovanja prve vlade socialistov od vlade Lionela Jospina leta 2002 pa bi se v novo vlado uvrstilo veliko novih obrazov. Za favorita za položaj premiera velja Jean-Marc Ayrault, vodja poslanske skupine socialistov. Številni sicer pozivajo k imenovanju nekdanje ministrice za delo in sedanje županje Lilla, izkušene Martine Aubry. Slednja se je na primarnih volitvah socialistov uvrstila na drugo mesto jin ni blizu Hollandeu.

Aubryjeva bi sicer lahko po poročanju AFP postala zunanja ministrica. Za ta položaj bi se lahko potegovali tudi nekdanji premier Laurent Fabius, nekdanji minister za evropske zadeve Pierre Moscovici ter pariški župan Bertrand Delanoe.