900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Preden je udaril po Američanih, je Teheran o napadu obvestil iraškega premierja

Deli na:
Preden je udaril po Američanih, je Teheran o napadu obvestil iraškega premierja

Iran je izstrelil balistične rakete. - Foto: Twitter

Irak je sporočil, da jih je Iran še pred napadom na vojaški oporišči Al Asad in v Erbilu obvestil, da bo izvedel napad na ameriške vojake v državi. Iz urada iraškega premierja Adela Abdela Mahdija so sporočili, da so od Irana prejeli "uradno ustno obvestilo, da so oziroma da bodo kmalu začeli odgovor na umor Kasema Solejmanija".

Seznanili so jih tudi, da "bodo napadi omejeni na kraje, kjer so nameščeni ameriški vojaki v Iraku", niso pa jih seznanili, kje bodo izvedli napad, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Obenem pa so z njimi v stik stopile ZDA, ko so iranske balistične rakete padale na oporišče Al Asad na zahodu Iraka in v Erbilu na severu. Dodali so, da so takoj opozorili iraške poveljnike, da bi sprejeli potrebne ukrepe ter da med iraškimi silami v napadih ni bilo žrtev.

"Irak zavrača kršitve svoje suverenosti in napade na svojem ozemlju," so še dodali, ne da bi izrecno obsodili iranski napad. Premier Mahdi se pogovarja z domačimi in tujimi partnerji, da bi preprečil vojno, so sporočili.



Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je pred tem že dejal, da se je pogovarjal s premierjem avtonomne kurdske regije Kurdistan na severu Iraka Masrurjem Barzanijem, ni pa jasno, ali je imel stike z Mahdijem.

Iran je 22 balističnih raket izstrelil na dve iraški oporišči, ki gostita tako ameriške kot koalicijske vojake - pet na bazo v Erbilu na kurdskem severu države, 17 pa na letalsko bazo Al Asad. Napad je izvedel v odgovor na umor vplivnega iranskega generala in poveljnika elitnih enot revolucionarne garde Al Kuds Kasema Solejmanija, ki je bil po ukazu ameriškega predsednika Donalda Trumpa ubit minuli petek v napadu ameriškega brezpilotnega letala na bagdadskem letališču.

Iran je ob tem zatrdil, da so napade izvedli v samoobrambi in da si ne želijo eskalacije ali vojne. Želijo pregnati ameriško vojsko z Bližnjega vzhoda.