dsoprizidek Svet24.si

Brez tujcev bi oddelke v novomeškem domu ...

pgd-križe, pgd-tržič, požar-sebenje Svet24.si

Foto: Zagorela hiša v občini Tržič

1715284723-172a1607-1715284697348 Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

cene prevc pm Ekipa24.si

Ne le Nika Vodan, še ena sanjska poroka v ...

skrito-v-raju Njena.si

Ali serija Skrito v raju vpliva na turizem v ...

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Pred predsedniškimi volitvami v Ukrajini v vodstvu čokoladni baron

Deli na:
Pred predsedniškimi volitvami v Ukrajini v vodstvu čokoladni baron

Foto: Reuters

V včeraj objavljeni javnomnenjski raziskavi pred majskimi predsedniškimi volitvami v Ukrajini prepričljivo vodi čokoladni baron Petro Porošenko pred boksarskim šampionom Vitalijem Kličkom. Ljubljenka zahodnih voditeljev Julija Timošenko je šele na tretjem mestu.

Anketa, v kateri je sodelovalo 6200 oseb, kaže, da bi Porošenko na volitvah dobil 25 odstotkov glasov, medtem ko bi Klička podprlo devet odstotkov volivcev. Bivša premierka in plinska princesa Timošenkova bi dobila le osem odstotkov glasov.

Porošenko, lastnik slaščičarskega velikana Roshen, in Timošenkova sicer še nista vložila kandidature na predsedniških volitvah 25. maja. Časa imata do nedelje.

Nekdanji minister za gospodarstvo Porošenko je pomagal financirati nedavne proevropske proteste, ki so minuli mesec z oblasti odnesli proruskega predsednika Viktorja Janukoviča.

Janukovičevega namestnika Sergija Tigipka bi po anketi podprlo sedem odstotkov volivcev, nekdanji guverner Harkova Mihailo Dobkin pa bi dobil štiri odstotke glasov.

48-letni Porošenko, ki mu anketa napoveduje tudi zmago v morebitnem drugem krogu volitev, ima pod palcem 1,4 milijarde evrov in sodi med deset najbogatejših Ukrajincev. Tako kot številni drugi oligarhi je obogatel po razpadu Sovjetske zveze v 90. letih prejšnjega stoletja.

Začel je s prodajo kakavovih zrn, sčasoma pa je kupil več slaščičarskih obratov, ki jih je nato združil v družbo Roshen. V lasti ima tudi tovarno minibusov, navaja francoska tiskovna agencija AFP.