Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Pred 25 leti je Evropa tudi uradno pokleknila pred islamom

Deli na:
Pred 25 leti je Evropa tudi uradno pokleknila pred islamom

Foto: wikipedia

Parlamentarna skupščina Sveta Evrope je pred četrt stoletja sprejela sramotno priporočilo: Prispevek islamske civilizacije k evropski kulturi – Uprl se je samo norveški parlamentarec Hallgrim Berg

V ponedeljek, 19. septembra, bo minilo natanko četrt stoletja odkar je parlamentarna skupščina Sveta Evrope sprejela sramotno priporočilo: Prispevek islamske civilizacije k evropski kulturi. Kar se je neformalno (z kulturno izmenjavo) začelo v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko so predvsem univerze v Franciji in Italiji na stežaj odprle vrata islamu, so takrat evropski parlamentarci z uradnim dokumentom Priporočilo številka 1162 (1991) malodane naložili članicam, naj se odprejo islamu.

Priporočilo je do konca ponižalo evropsko civilizacijo in krščanske vrednote. En sam mož je bil, ki se je uprl – norveški parlamentarec Hallgrim Berg. Imel je sicer kratek govor, a dovolj zgovoren, da si zasluži, da ga po 25 letih objavimo znova:

»Gospodje, tukaj sami sebe vlečemo za nos. To poročilo nima nič opraviti z islamsko kulturo v retrospektivi in ni tako nedolžno, kakor se zdi. Predvsem zato, ker ne izreče niti ene besede o odvratnem ravnanju z ženskami v islamski kulturi. Te resničnosti vi sploh ne poznate, popolnoma je zasenčena z izgovorom, da je Zahod o islamu vedno pripovedoval kup laži. In jaz ne bom nikoli sprejel poročila, ki ne zavzame stališča do drame muslimanskih žensk, ampak jo prikrije. Nikoli ne bom volil za poročilo, ki se ne dotakne človekovih pravic v islamu, ampak se ji izogne, ki sicer govori o človekovih pravicah, vendar od islama ne zahteva spoštovanja človekovih pravic. Poleg tega je to poročilo, ki zamolčuje resnico o palestinskem problemu. O širjenju fundamentalizma, o negativnih vidikih islama. Evro-arabski dialog, gospodje?! Kar vi počnete, ni dialog: je monolog, pri katerem v imenu liberalne misli, intelektualne velikodušnosti gledate na stvari z ene strani in konec. Toda liberalna misel in intelektualna velikodušnost ne delujeta, ko sta samo na eni strani. Vi zahtevate, denimo, naj se umaknejo šolska besedila, ki ne govorijo o prispevku islama h kulturnemu razvoju Evrope. In oni? Ali imamo kakšen razlog za prepričanje, da nameravajo oni storiti isto, namreč to, da bi v islamskih državah razložili velikanski doprinos, ki so ga krščanstvo in zahodne vrednote prinesli povsod in vsakomur? Zahtevate tudi, da bi v naš šolski sistem, to je na naše univerze, še posebno na naše pravne fakultete, uvedli študij koranskega prava. In oni? Ali imamo kakšen razlog za to, da bi menili, da bo študij naših zakonov in naše misli uveden na njihove pravne fakultete, na njihove univerze, na njihove šole. Gospodje, vaše poročilo ni kulturni dokument. Je politični dokument, ki koristi samo podpiranju islama v Evropi. V imenu demokracije zahtevam, da se ga še enkrat pregleda, pretrese, popravi in ….«

Ni dokončal. Hillgramu je predsednik Šved Anders Björck odvzel besedo.

Hillgram Berg je bil evropskim parlamentarec do leta 1997, kasneje je napisal več knjig. Ena najbolj znanih je knjiga Pismo gospe Svobodi: Evropa v nevarnosti, v kateri govori om porastu islama v Evropi. Islam ima za cilj, da s priseljevanjem, velikim številom otrok ter zlorabo demokracije, strpnosti in človekovih pravic na zahodu prevlada svetu.