premk1 Svet24.si

Francki se mož oglaša z drugega sveta

škorpijon, linz Svet24.si

Škorpijona prinesla z dopusta na Hrvaškem?

sds, janez janša, Necenzurirano

Demontaža druge republike #kolumna

golob jansa bobo Reporter.si

Kako Janša Goloba blati pred Evropo - in kako ...

imgonline-com-ua-twotoone-49R0E54WwN2Z3bU Ekipa24.si

To lahko samo Hojs! Odziv na epsko zmago nad ...

mr-bean, rowan-atkinson, blackadder, johnny-english Odkrito.si

Rowan Atkinson proti čebeli

delius-barisic Ekipa24.si

Konec dvomov! Iz Olimpije prišlo sporočilo, ki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Prazne ruske obljube, v Ukrajini ponoči ponovno padale bombe

Deli na:
Prazne ruske obljube, v Ukrajini ponoči ponovno padale bombe

Vojna v Ukrajini. - Foto: Reuters

Ruske sile so ponoči še naprej bombardirale ukrajinsko mesto Černigiv severno od prestolnice Kijev, čeprav je Moskva pred tem trdila, da "korenito zmanjšuje" vojaške dejavnosti na tem območju, so danes sporočile ukrajinske oblasti. Sirene in eksplozije je bilo slišati tudi v okolici Kijeva, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ukrajina in zahodne sile so danes že izrazile določene dvome o ruski zavezi, ki je bila dana v torek v Istanbulu po pogajanjih med rusko in ukrajinsko delegacijo.

Župan Černigiva Vladislav Atrošenko je dejal, da bi bila obljuba Rusije dobra novica, če bi ji resnično lahko zaupali. Oleksander Daniljuk, nekdanji svetovalec ukrajinskega predsednika za nacionalno varnost, prav tako ne verjame ruski zavezi o zmanjšanju vojaških operacij in meni, da gre samo za reorganizacijo ruskih sil, navaja BBC.

"Sovražnik je z letalskimi napadi na mesto Nižin dokazal, v kolikšni meri upošteva obljube o zmanjšanju svojih aktivnosti v regiji. Tudi Černigiv so obstreljevali vso noč," je na družbenih omrežjih zapisal guverner černigivske regije Vjačeslav Čaus.

V današnjem pogovoru na lokalni televiziji je Čaus kasneje dejal, da se razmere ne spreminjajo. "Černigiv ostaja tarča topniškega in letalskega bombardiranja. Včeraj ponoči smo bili priča napadu na civilno infrastrukturo. V mestu ni vode in elektrike. Komunikacije ne delujejo in jih zdaj ne moremo popraviti," je dodal.

Čaus je sicer ta teden ocenil, da je od začetka ruske invazije v Černigivu umrlo približno 350 ljudi. V močno poškodovanem mestu, v katerem je pred invazijo po ocenah živelo skoraj 280.000 prebivalcev, jih je ostalo okoli 120.000, je dejal.Ponoči je bilo slišati sirene in eksplozije tudi v okolici ukrajinske prestolnice Kijev, vendar ruske sile samega mesta niso obstreljevale, je danes za nacionalno televizijo povedal kijevski podžupan Mikola Povoroznik.

Po poročanju ukrajinske tiskovne agencije Interfax, ki jo povzema britanski BBC, pa naj bi ruske sile na vzhodu Ukrajine medtem obstreljevale tudi stanovanjska območja v mestu Liščansk v regiji Lugansk.

Ukrajinski guverner regije Lugansk Sergej Hajdaj je na svojem kanalu na omrežju Telegram zapisal, da se je obstreljevanje začelo okoli 6.30 po lokalnem času, da so bile "visoke stavbe uničene" in da "poročajo o žrtvah".

"Informacije o številu mrtvih in ranjenih še podrobneje pojasnjujemo. Veliko je ruševin," je dodal.

Ruske sile so ponoči napadle tudi več industrijskih objektov v regiji Hmeljnicki na zahodu Ukrajine, je povedal tamkajšnji guverner Sergej Hamalij. Po njegovih besedah so ruske sile izvedle tri napade na to območje, poroča Reuters.