reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Požar, ki divja po Dalmaciji, je dosegel Split; nad mestom oblak črnega dima

Deli na:
Požar, ki divja po Dalmaciji, je dosegel Split; nad mestom oblak črnega dima

Foto: Reuters

Ogenj, ki se zaradi močne burje že od nedelje širi po Dalmaciji, je včeraj zvečer dosegel tudi drugo največje hrvaško mesto Split.

Na območju Splita požari več ne ogrožajo hiš. Poveljnik gasilcev v Splitu Ivan Kovačević je danes izjavil, da je večina gasilcev na območju Strožanca, jugovzhodno od Splita, kjer so prejšnjo noč pred ognjenimi zublji obranili hiše. Split so pred požarom obranili v ponedeljek ponoči.

Gasilci so reševali hiše in gospodarske objekte do zgodnjih jutranjih urah. Eden največjih požarov na območju Dalmacije v zadnjih nekaj desetletjih je zajel območje velikosti 4500 hektarjev.


Poveljnik splitskih gasilcev je tudi povedal, da stanje ni več alarmantno, kot je bilo v ponedeljek zgodaj zvečer, ko je požar grozil stanovanjskim naseljem v vzhodnem delu Splita. Dejal je, da še zmeraj gori na nekaterih koncih, a ljudje in objekti niso več ogroženi. Na Hrvaškem poudarjajo, da v požarih nihče ni bil poškodovan. Nekaj gasilcev je poiskalo zdravniško pomoč predvsem zaradi dima.

Kovačević je za hrvaški radio še povedal, da požar ne grozi več hišam v Strožancu, temveč gori v hribih v bližini naselja. Ocenil je, da se je tudi tudi veter nekoliko umiril. Pričakuje, da bodo lahko kmalu posredovala gasilska letala, ki v ponedeljek zaradi močne burje niso mogla veliko pomagati.

Foto: Reuters

Splitskim gasilcem so v ponedeljek zvečer na pomoč prišli kolegi iz drugih delov Hrvaške, zaradi požara pa so angažirali tudi nekaj sto hrvaških vojakov. Prav tako so se za protipožarno obrambo organizirali sami prebivalci, ki so reševali mesto pred požarom.


Iz županijskega gasilsko-operativnega centra Split so sporočili, da je v požarih, ki so v preteklih približno 30 ur zajeli območje od Omiša do Splita, zgorelo 4500 hektarjev gozdov, trave, nizkih rastlin, oljčnih nasadov in sadovnjakov. Hrvaški mediji so poročali o "kataklizmičnih podobah" požara, ki z veliko hitrostjo golta vse pred seboj.

Zgorelo je tudi več stanovanjskih hiš in drugih objektov. Na posnetkih z območjih, ki jih je zajel požar, je videti tudi številna zažgana osebna in tovorna vozila. Zaradi požara so zaprte nekatere državne in županijske ceste na območju Splita.

Splitski župan Andro Krstičević Opara je povedal, da bodo morali razglasiti stanje elementarne nesreče. Pozval je prebivalce, naj čim manj uporabljajo osebne avtomobile na mestnih vpadnicah, da ne bi ovirali promet gasilcem in policiji.

V Splitu bo danes dopoldan seja kriznega štaba, ki se je naj bi udeležil tudi hrvaški premier Andrej Plenković.