sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

viola Ekipa24.si

Diverzantska akcija: Viole v Ljubljani napadle ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

gabriela anamaria goltes Ekipa24.si

Dončićeva Anamaria spet 'topi srca'! Srček in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Povezave strelca v Tennesseeju z IS zaenkrat niso potrjene

Deli na:
Povezave strelca v Tennesseeju z IS zaenkrat niso potrjene

Foto: Reuters

Preiskovalci po četrtkovih strelskih napadih na vojaška objekta v ameriški zvezni državi Tennessee, ki ju je izvedel 24-letni Mohamed Jusuf Abdulaziz, iščejo dokaze, ali je bil storilec v stiku z islamskimi skrajneži, morebiti tudi s teroristično Islamsko državo, a za zdaj povezave niso našli, je v petek sporočil FBI.

Abdulaziz, ki je imel ameriško državljanstvo, a je bil rojen v Kuvajtu, je v četrtek najprej z avtomobilom zapeljal pred urad nacionalne garde v trgovskem centru Chattanooge in začel streljati. Nato se je odpeljal deset kilometrov stran ter začel streljati na urad mornarice. Tam je ubil štiri marince in tudi sam končal pod streli. V incidentih so bile ranjene še tri osebe.

Oblasti so sporočile, da napada obravnavajo kot teroristično dejanje. Ameriški kongresnik Michael McCaul, ki v predstavniškem domu kongresa vodi odbor za domovinsko varnost, pa je pohitel in zatrdil kar, da je napada navdihnila skrajna Islamska država. A FBI je v petek opozoril, da o motivu ne gre prehitro sklepati. "Trenutno ni znakov, da bi ga navdihnil ali vodil kdorkoli drug razen njega (Abdulaziza)," je v petek poudaril agent Ed Reinhold.

FBI je tuje obveščevalne agencije sicer zaprosil, naj mu pomagajo pri razkrivanju napadalčevih aktivnostih v tujini. Kuvajt je potrdil, da se je Abdulaziz rodil v tej državi in da jo je nazadnje za tri tedne obiskal leta 2010. Preiskovalce posebej zanima Abdulazizovo lansko potovanje v Jordanijo.

Obenem preučujejo napadalčevo dejavnost na socialnih omrežjih. Ameriški mediji so objavili informacijo, da je Abdulaziz pisal blog z islamsko versko vsebino, kjer pa ni govora o terorizmu in tudi ne o morebitnih povezavah z Islamsko državo ali drugimi teroristi. Policija ga tudi ni spremljala kot nevarnega skrajneža.