nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Porošenko v ZN Rusijo obtožil hinavščine

Deli na:
Porošenko v ZN Rusijo obtožil hinavščine

Foto: Reuters

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je drugi dan splošne razprave svetovnih voditeljev ob 70. obletnici ZN v New Yorku ostro napadel Rusijo in jo obtožil velike hinavščine v izjavah glede boja proti terorizmu. Splošna razprava se nadaljuje, ob robu pa potekajo številni dogodki in bilateralna srečanja.

Rusijo je zaradi posredovanja v Ukrajini kasneje kritiziral tudi predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, ki je tako kot Porošenko rusko zasedbo Krima in posredovanje na vzhodu Ukrajine označil za dejanja v nasprotju z ustanovno listino ZN. Tusk se je sicer posvetil predvsem begunski krizi in Siriji, pa tudi drugim temam.

Porošenko je dejal, da ruski pozivi za oblikovanje velike protiteroristične koalicije zvenijo lepo, vendar pa jim je težko verjeti, saj je na svoji meji naredila pas nestabilnosti z vmešavanjem v zadeve drugih držav. "Sedaj so ruski vojaki v Siriji. Kdo bo naslednji?", je vprašal Porošenko in dejal, da je ruska invazija povzročila smrt 8000 ljudi in razselila 1,5 milijona ljudi.

Dejal je tudi, da ima Rusija na vzhodu Ukrajine mobilne krematorije, v katerih uničuje dokaze svojih zločinov. V svojem govoru je med drugim omenil tudi 30. obletnico katastrofe v jedrski elektrarni Černobil in prosil ZN, naj ta dogodek ustrezno obeležijo.

Tusk je zagotovil, da bo Evropa ostala takšna, kot je in bo še naprej pomagala vsepovsod po svetu ne glede na valove beguncev in gospodarske težave. "Izolacionizem ni bil in nikoli ne bo opcija za Evropo," je dejal. "Obstaja mit, da je Evropa edini bogat kraj na svetu, kar ni res. Obstajajo primerljivo bogati kraji, ampak begunci iz nekega razloga ne gredo tja. Bogastvo torej ni edini element izbire," je dejal.

Po Tuskovih besedah begunci prihajajo v Evropo v iskanju boljše prihodnosti za svoje otroke zaradi spoštovanja človekovih pravic, odprtosti, raznolikosti, svobode in podobnih razlogov. Tusk je ostro zavrnil države, ki se zgražajo nad ravnanjem evropskih držav z begunci in jim je priporočil, naj bodo raje tiho. Še posebej tiste, ki beguncev ne sprejemajo.

"Če govorimo o kvotah, je to zato, ker želimo biti učinkoviti in nam ni vseeno." Za višek hinavščine je označil kritike držav, ki beguncev ne sprejemajo in opozoril, da iz Evrope nihče ne beži. Poudaril je, da kriza zahteva solidarnost in globalne rešitve, pri čemer je poudaril pomen politične rešitve krize v Siriji.

Omenil je, da je vse več glasov, ki predlagajo, da tranzicija v Siriji vključi tudi predsednika Bašarja al Asada, vendar opomnil, da so milijoni pobegnili iz države ravno zaradi njegovih grozljivih metod urejanja zadev. "Njegova zmaga bo povzročila nov eksodus in naš edini cilj mora biti, da lahko ljudje v regiji spet začnejo normalno živeti. Le to je v skladu z vrednotami mednarodne skupnosti," je dejal Tusk, kar je letelo spet na Rusijo.

Včeraj so med drugim nastopili še voditelji Mongolije, Finske, Tadžikistana, Kolumbije, sledijo pa voditelji Italije, Venezuele, Velike Britanije in drugih držav. Slovenski premier Miro Cerar ima govor v sredo zvečer.