zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Porošenko po sestrelitvi helikopterja grozi z razveljavitvijo prekinitve ognja

Deli na:
Porošenko po sestrelitvi helikopterja grozi z razveljavitvijo prekinitve ognja

Foto: Reuters

Po sestrelitvi helikopterja je ukrajinski predsednik Petro Porošenko včeraj separatistom na vzhodu države zagrozil z razveljavitvijo prekinitve ognja. Kot je dejal po srečanju z visokimi predstavniki vojske, te možnosti ne izključuje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Porošenko je vojski na vzhodu države, kjer kljub uradni prekinitvi ognja prihaja do spopadov, dovolil, da odgovori na napade proruskih separatistov, so danes sporočili iz njegovega urada.

Kot trdi predstavnik vojske, so separatisti na vojake streljali 35-krat. Poleg devetih smrtnih žrtev, ki jih je terjala sestrelitev helikopterja, naj bi še dva vojaka umrla v drugih napadih.

Oborožene enote separatistov po drugi strani kršitve prekinitve ognja očitajo ukrajinski vojski. "Danes je bil normalen vojni dan," je dejal vodja separatistov v Donecku Aleksander Borodaj.

Do novih zaostrovanj v Ukrajini prihaja, potem ko so se razmere nekoliko umirile in so proruski separatisti na vzhodu Ukrajine pristali na začasno prekinitev ognja in pogovore s Porošenkom. Tudi ruski predsednik Vladimir Putin je minuli konec tedna podprl Porošenkov mirovni načrt.

Separatisti na vzhodu Ukrajine sestrelili vojaški helikopter


Proruski separatisti so včeraj blizu Slavjanska na vzhodu Ukrajine sestrelili vojaški helikopter, pri čemer je po prvih podatkih umrlo vseh devet vojakov na krovu, so sporočili z ukrajinskega obrambnega ministrstva. Napad se je zgodil le dan po tem, ko so se separatisti priključili prekinitvi ognja, ki jo je do petka razglasil Kijev.

Prekinitev ognja naj bi služila za vzpostavitev vključujočega dialoga.

Kot je sporočil tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva Vladislav Seleznjov na svojem profilu na Facebooku, je bil helikopter Mi-8 sestreljen z raketo, ki je bila izstreljena s prenosnim raketometom. Kijev obtožuje Moskvo, da te raketomete dostavlja upornikom. Rusija pa zanika, da bi oboroževala upornike.

Da so sestrelili vojaški helikopter, so potrdili tudi separatisti v regiji Doneck.

Po navedbah novinarja AFP v Slavjansku je bilo od 17.30 po lokalnem času mogoče slišati topovsko obstreljevanje. Topniški izstrelki so padli tudi na četrt v mestu, ki je bila večinoma uničena že v prejšnjih spopadih.

Proruski uporniki so v istem mestu že 29. maja sestrelili vojaški helikopter, pri čemer je umrlo vseh 12 vojakov na krovu.