GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Poročilo: V bombardiranju prestolnice "kalifata" Rake ubitih več kot 1600 civilistov

Deli na:
Poročilo: V bombardiranju prestolnice "kalifata" Rake ubitih več kot 1600 civilistov

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

V intenzivnem bombardiranju sirskega mesta Raka, ki so ga leta 2017 izvajale koalicijske sile pod vodstvom ZDA, je bilo ubitih več kot 1600 civilistov, v poročilu ugotavljata nevladni organizaciji Amnesty International in Airwars.

Organizaciji sta ugotovitve zbrali po več mesecih raziskav na terenu in obširni analizi podatkov, tudi analizi satelitskih posnetkov na svetovnem spletu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Raka je bila tri leta de facto prestolnica "kalifata", ki ga je leta 2014 razglasila skrajna skupina Islamska država. Koalicija pod vodstvom ZDA je sredi leta 2017 sprožila vojaško ofenzivo, s katero je želela uničiti džihadiste v tem sirskem mestu.

Amnesty International in Airwars sta v poročilu pozvala članice koalicije, naj pokažejo večjo transparentnost in odgovornost. "Številna bombardiranja so bila nenatančna, več deset tisoč topniških izstrelkov je bilo izstreljenih na slepo," je dejala Donatella Rovera iz Amnesty International.

Poročilo navaja, da je bilo v ofenzivi koalicije, ki je podpirala sirske upornike na terenu, ubitih več kot 1600 civilistov. Koalicija je priznala le okoli deset odstotkov žrtev.

"Koalicijske sile so izbrisale Rako, resnice pa ne morejo izbrisati," je poudarila Rovera.

"Amnesty International in Airwars pozivata koalicijske sile, naj prenehajo z zanikanjem šokantnega obsega civilnih žrtev in uničenja, ki ga je povzročila njihova ofenziva v Raki," je dejala dodala.

Po njenih besedah je več razlogov za tako veliko število žrtev med civilisti, od slabih obveščevalnih podatkov do uporabe neprimernega orožja.