dreamstime_m_129532071 Odkrito.si

5 barvnih kombinacij, na katere niste pomislili

Nikolaj »Kolja« Barkhatov Svet24.si

VIDEO in FOTO: Triletnega Koljo iskalo več kot ...

plesen Svet24.si

To se zgodi, če živiš v toksičnem okolju!

mladen grgic Svet24.si

Nepričakovano odstranjen s kopališča v ...

sveča, dan žalovanja, magnitogorsk, eksplozija plina Svet24.si

Uroša po devetih mesecih našli pod Kredarico

Cameron Boyce Najstnica.si

Cameron Boyce je pred smrtjo posnel ta video

Nuša in Frenk Derenda Njena.si

Mož Nuše Derenda opazno shujšal

Svet

Poročilo: V bombardiranju prestolnice "kalifata" Rake ubitih več kot 1600 civilistov

Deli na:
Poročilo: V bombardiranju prestolnice "kalifata" Rake ubitih več kot 1600 civilistov

Foto: Profimedia - Fotografija je simbolična.

V intenzivnem bombardiranju sirskega mesta Raka, ki so ga leta 2017 izvajale koalicijske sile pod vodstvom ZDA, je bilo ubitih več kot 1600 civilistov, v poročilu ugotavljata nevladni organizaciji Amnesty International in Airwars.

Organizaciji sta ugotovitve zbrali po več mesecih raziskav na terenu in obširni analizi podatkov, tudi analizi satelitskih posnetkov na svetovnem spletu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Raka je bila tri leta de facto prestolnica "kalifata", ki ga je leta 2014 razglasila skrajna skupina Islamska država. Koalicija pod vodstvom ZDA je sredi leta 2017 sprožila vojaško ofenzivo, s katero je želela uničiti džihadiste v tem sirskem mestu.

Amnesty International in Airwars sta v poročilu pozvala članice koalicije, naj pokažejo večjo transparentnost in odgovornost. "Številna bombardiranja so bila nenatančna, več deset tisoč topniških izstrelkov je bilo izstreljenih na slepo," je dejala Donatella Rovera iz Amnesty International.

Poročilo navaja, da je bilo v ofenzivi koalicije, ki je podpirala sirske upornike na terenu, ubitih več kot 1600 civilistov. Koalicija je priznala le okoli deset odstotkov žrtev.

"Koalicijske sile so izbrisale Rako, resnice pa ne morejo izbrisati," je poudarila Rovera.

"Amnesty International in Airwars pozivata koalicijske sile, naj prenehajo z zanikanjem šokantnega obsega civilnih žrtev in uničenja, ki ga je povzročila njihova ofenziva v Raki," je dejala dodala.

Po njenih besedah je več razlogov za tako veliko število žrtev med civilisti, od slabih obveščevalnih podatkov do uporabe neprimernega orožja.

Loading...