Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Poraz s Španijo

Deli na:

Slovenska košarkarska reprezentanca je v tretjem krogu prvega dela evropskega prvenstva v Varšavi (skupina C) po podaljšku izgubila s Španijo s 84:90 (20:18, 35:43, 49:62, 78:78). Najboljši strelci pri Sloveniji so bili Goran Dragić (17), Jaka Lakovič (15), Primož Brezec (14) in Boštjan Nachbar (14).

Slovenska košarkarska reprezentanca je v tretjem krogu prvega dela evropskega prvenstva v Varšavi (skupina C) po podaljšku izgubila s Španijo s 84:90 (20:18, 35:43, 49:62, 78:78). Najboljši strelci pri Sloveniji so bili Goran Dragić (17), Jaka Lakovič (15), Primož Brezec (14) in Boštjan Nachbar (14).

Slovenski košarkarji so doživeli prvi poraz na 36. evropskem prvenstvu na Poljskem. Po izjemno dramatični končnici so jih premagali svetovni prvaki in evropski podprvaki Španci. Slovenija se je kljub temu uvrstila v nadaljnje tekmovanje, od razpleta zadnje nocojšnje tekme med Srbijo ter Veliko Britanijo pa je odvisno, katero mesto bo osvojila v skupini C. Trenutno je jasno le, da bodo vse tri reprezentance napredovale v drugi del s po eno zmago.

Evropsko prvenstvo se bo za Slovenijo nadaljevalo po dveh dnevih premora v Lodžu. V novonastali skupini F jo čakajo trije novi tekmeci - Turčija, Poljska in boljši iz zadnjega dvoboja med Litvo ter Bolgarijo.

Slovenija in Španija sta v derbiju skupine C za prvo mesto prikazali pravo prvenstvo košarko. Trdo, brez popuščanja in s številnimi taktičnimi ukanami ter rešitvami. Medtem ko si je Slovenija že pred zadnjim srečanjem zagotovila napredovanje v drugi del tekmovanja, je Španija skoraj morala zmagati, saj ji je v najslabšem scenariju celo grozil predčasen odhod domov. Bojazen, da ji bodo na pomoč priskočili celo sodniki, kajti izpad ene najbogatejših in uglednih članic FIBA bi osiromašil prvenstvo, se je žal izkazala za realno. Sodniške vajeti je na začetku prevzel najmanj izkušen od treh članov, Latvijec Olegs Latisevs, hitro pa sta ritem piskanja osebnih napak Sloveniji ujela tudi bolj izkušena Litovec Romualdas Brazauskas in David Chambon.

A kljub temu so slovenski košarkarji dolgo ohranili mirno glavo in trezno igro. Čeprav je moral Domen Lorbek že po dveh minutah in pol na klop zaradi dveh osebnih napak, je bil Primož Brezec dovolj razpoložen (12 točk v prvi četrtini), da je Slovenija po desetih minutah vodila s košem prednosti. V igro sta vstopila tudi Matjaž Smodiš in Uroš Slokar, Slovenija pa je vseeno vse do 17. minute držala ravnotežje. Ko je že kazalo, da bodo sodniki vendarle našli pravičen kriterij, so znova stopili na plan. Očiten prekršek Rudyja Fernandeza v napadu na Domnom Lorbkom so ocenili kot osebno napako našega košarkarja, proteste slovenske klopi pa so kaznovali s tehnično napako. Španija je tako iz zaostanka 33:32 prišla do vodstva 39:33. Nerazumljive sodniške odločitve so toliko zmedle slovenske igralce, da so se roke nekoliko zatresle, napake so bile bolj pogoste in Španija je dobila prvi polčas s 43:35.

Tretja četrtina ni prinesla bistvenih sprememb, saj so Španci že v štartu povedli z 48:35 in prednost mirno nadzorovali, zato pa je bilo toliko bolj napeto in razburljivo v zadnjih desetih minutah. Slovenija je z boljšo obrambo in razpoloženim Goranom Dragićem v napadu v prvih štirih minutah zadnje četrtine naredila delni rezultat 12:0 in od zaostanka 51:64 prišla pet minut pred koncem na zgolj točko zaostanka (63:64). Več kot 2000 slovenskih navijačev, za večino katerih je bil to zadnji ogled košarkarskih tekem na Poljskem, saj se danes in jutri že vračajo v domovino, je bilo na nogah, košarkarji Slovenije pa so se jim za izjemno podporo zahvalili z malokrat videnim scenarijem.

Dvaintrideset sekund pred koncem pri vodstvu Španije s 74:69 Sloveniji ni preostalo drugega, kot skušati z osebnimi napakami in prostimi meti zmesti tekmeca in ga uloviti. Enajst sekund pred zaključkom je bilo tako zgolj 75:74, nakar sta izmenično izvajanje prostih metov začela Goran Dragić in Ricky Rubio. Bila sta toliko natančna, da je Slovenija dobro sekundo pred iztekom časa prišla na tri točke zaostanka (78:75) in do vsaj teoretične možnosti. Goran Dragić je s kazenske črte zadel prvi prosti met, drugega namerno zgrešil, odbito žogo pa je Erazem Lorbek ujel in s strani zadel skozi obroč. Ker v dvorani slabo deluje sistem za obveščanje izteka napada ali konca četrtin oziroma tekme, so morali sodniki pogledati počasen posnetek, ali je bil koš dosežen pred iztekom časa. Mučno, enominutno čakanje je prekinil sodnik Brazauskas z dosojenim košem. Sledil je podaljšek.

Čeprav je bil trenutek pravi, saj je Slovenija vstala od mrtvih, so bili Španci v podaljšku prepričljivejši in na koncu zasluženo slavili. Hitro so prišli do naskoka 87:81, ki ga tokrat niso več izpustili iz rok.