Revija Reporter
Svet

Pompeo nenapovedano obiskal Afganistan: Talibani zaradi Trumpove strategije ne morajo vojaško zmagati

STA

10. jul. 2018 6:00

Deli na:

Mike Pompeo

Reuters

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je bil včeraj na nenapovedanem obisku v Afganistanu. V prestolnici Kabul se je med drugim srečal z afganistanskim predsednikom Ašrafom Ganijem in po pogovorih dejal, da obstaja novo upanje za pogovore med afganistansko vlado in talibani, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Številni talibani so uvideli, da ne morajo vojaško zmagati. To je zelo povezano s strategijo predsednika ZDA Donalda Trumpa," je še dejal Pompeo in s tem po navedbah AFP imel v mislih južnoazijsko politiko ZDA, ki jo je Trump obelodanil avgusta lani. Hkrati je ameriški državni sekretar glede mirovnih obetov za deželo pod Hindukušem opozoril, da bo potrebno še veliko postoriti.

Gani, ki uživa podporo ZDA in je pod mednarodnim pritiskom, da pred predsedniškimi volitvami, ki bodo prihodnje leto, oktobra letos zagotovi kredibilne parlamentarne volitve, se je Pompeu zahvalil za podporo ZDA in prav tako pohvalil Trumpovo strategijo kot bistven preobrat v afganistanskem konfliktu.

Talibani so doslej ignorirali Ganijeve ponudbe za mirovna pogajanja in so vztrajali na neposrednih pogovorih z ZDA, kar pa Washington odločna zavrača.

Pompeo je bil včeraj na prvem obisku Afganistana, odkar je letos prevzel vodenje State Departmenta.

V Afganistanu je v okviru Natove misije urjenja in svetovanja afganistanski vojski nameščenih okoli 14.000 ameriških vojakov. Prav tako ameriški vojaki v Afganistanu sodelujejo v protiterorističnih operacijah proti teroristični mreži Al Kaida in skrajni skupini Islamska država.