joža primožič, direktor, zdravstveni dom gornja radgona Svet24.si

Družinska ambulanta je v Gornji Radgoni samo še ...

abortion1 Svet24.si

Francozi kot prvi na svetu v ustavo vpisali ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

To je zmagovalec 58-milijonskega projekta Aste ...

vila sd levstikova pl1 Reporter.si

»Ukradena« vila za štiri milijone! Razkrivamo ...

goran dragic af Ekipa24.si

Kakšna fotka z boljšo polovico: Dragić ...

alen-šalinović Njena.si

Igralec po ločitvi: 'Razpadel sem tudi sam ...'

lovro kos 24 Ekipa24.si

Slovenski dan v Lahtiju! Po Niki si je vso ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Pomilostitev funkcionarja, ki je prikrival pedofilijo, odnesla madžarsko predsednico

Deli na:
Pomilostitev funkcionarja, ki je prikrival pedofilijo, odnesla madžarsko predsednico

Katalin Novak - Foto: Bobo

Madžarska predsednica Katalin Novak, ki se je znašla pod plazom kritik zaradi sporne pomilostitve, je včeraj odstopila, poročajo tuje tiskovne agencije. V Budimpešti je v petek več kot tisoč protestnikov zahtevalo njen odstop, ker je aprila lani pomilostila moškega, obsojenega zaradi prikrivanja spolnih zlorab v domu za otroke in mladostnike.

"Odpovedujem se svojemu položaju," je v izjavi za javnost sporočila predsednica. Priznala je, da je naredila napako, ter se opravičila vsem žrtvam in tistim, ki jih je prizadela, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Za pomilostitev sem se odločila v prepričanju, da obsojeni ni zlorabil ranljivosti otrok, ki so mu bili zaupani. Motila sem se, saj sta pomilostitev in neutemeljitev vzbudila dvom o ničelni toleranci do pedofilije," je besede Katalin Novak povzela madžarska tiskovna agencija MTI.

Protestniki so bili kritični tudi do nekdanje pravosodne ministrice Judit Varga, ki je podpisala pomilostitev. Tudi ona je včeraj kmalu za predsednico napovedala umik iz javnega življenja. Varga, ki je z ministrskega položaja nedavno odstopila zaradi kandidature za evropsko poslanko, je ob tem sporočila, da se umika tudi s čela kandidatne liste in odstopa s položaja poslanke v madžarskem parlamentu, poroča AFP.


Pomiloščeni namestnik direktorja doma za otroke in mladostnike v kraju Bicske je za pomoč nekdanjemu direktorju pri prikrivanju zločinov dobil tri leta in štiri mesece zapora. Žrtve je prepričeval, naj umaknejo svoje obtožbe. Direktor, ki je spolno zlorabljal otroke in mladostnike, je bil obsojen na osem let zapora.

Zaradi pomilostitve, za katero je v javnost izvedela šele pred nekaj dnevi, so k protestom pozvali opozicijska stranka Momentum ter študentske in druge organizacije.

Madžarski premier Viktor Orban, sicer politični somišljenik predsednice, se je v četrtek na sporno pomilostitev odzval tako, da je v parlament vložil predlog spremembe ustave, s katero bi predsednici odvzel pravico do pomilostitve obsojencev zaradi kaznivih dejanj, storjenih nad otroki. Novak je ob tem zatrdila, da bi tovrstno spremembo ustave podprla.

Katalin Novak je marca 2022 postala prva ženska na položaju predsednika Madžarske.