1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Poljsko tožilstvo trdi, da je bil Lech Walesa komunistični ovaduh

Deli na:
Poljsko tožilstvo trdi, da je bil Lech Walesa komunistični ovaduh

Foto: Reuters

Analiza pisave naj bi dokazovala, da je Lech Walesa sodeloval s poljsko tajno policijo, meni tožilstvo.

Poljsko tožilstvo bo v torek predstavilo dokaze, na podlagi katerih meni, da je bil znameniti vodja poljskega sindikata Solidarnost Lech Walesa v komunističnih časih tajni sodelavec poljske tajne policije. Šlo naj bi za analizo pisave, je v nedeljo poročala poljska tiskovna agencija PAP.

PAP, ki se sklicuje na vire pri Inštitutu za nacionalni spomin (IPN), je poročala, da je skupina forenzičnih strokovnjakov na podlagi analize pisave potrdila, da je bil Walesa vohun, povzema francoska tiskovna agencija AFP. IPN na Poljskem preganja zločine iz obdobja komunizma in v času nacistične okupacije Poljske.

73-letni Walesa, ki je po koncu komunizma tudi bil predsednik Poljske, se z očitki, da je bil v času komunizma sodelavec poljske tajne policije, sooča že od lani. Takrat je IPN od vdove enega od poljskih komunističnih notranjih ministrov zasegel do takrat neznane tajne policijske dosjeje. Po navedbah IPN je v dosjejih dogovor o sodelovanju, podpisan z Lech Walesa in njegovim domnevnih vzdevkom Bolek.



Walesa, ki je eden od soustanoviteljev poljskega sindikata Solidarnost, sodeloval pa je tudi pri pogajanjih za miren konec komunističnega režima na Poljskem leta 1989, je v nedeljo ponovno zatrdil, da so očitki na njegov račun laž. Je pa lani priznal, da je naredil napako, ko je med enim od številnih zasliševanj v komunističnih časih podpisal nek list za tajno policijo.

IPN je že leta 2008 objavil knjigo, v kateri navaja, da je komunistični režim Waleso kot tajnega agenta registriral leta 1970, leta 1976 pa so mu te naloge odvzeli zaradi njegove nepripravljenosti za sodelovanje.

Walesa velja za enega očetov poljske demokracije. Ob razpadanju socializma je bil kot vodja Solidarnosti eden glavnih nasprotnikov komunističnega režima in borec za človekove pravice. Leta 1990 je bil na prvih demokratičnih volitvah na Poljskem izvoljen za prvega predsednika države (do 1995). Leta 1983 je prejel Nobelovo nagrado za mir. Poljaki imajo glede njenega mešane občutke. Njegov boj proti komunističnemu režimu je deležen širokega spoštovanja, zaradi svojih bojevitih in izključevalnih izjav v času predsednikovanja pa je pri številnih postal predmet prezira, še navaja AFP.