pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Poljski uradnik naredil "diplomatski samomor z vilicami"

Deli na:
Poljski uradnik naredil "diplomatski samomor z vilicami"

Foto: Getty Images

Namestnik poljskega obrambnega ministra Bartosz Kownacki je v pogovoru za poljsko televizijo TVN24 dejal, da so Poljaki še nedolgo nazaj Francoze učili uporabljati vilice, zato se Francozi zdaj obnašajo, kot se. S tem je imel v mislih odzive po odpovedi dogovora, vrednega dobre tri milijarde evrov, o nakupu helikopterjev.

Poljska je prejšnji torek prekinila pogajanja z Airbusom o nakupu 50 vojaških helikopterjev Caracal. Po ocenah naj bi bil posel vreden 3,14 milijarde evrov. Poljsko ministrstvo za razvoj je takrat sporočilo, da je zaradi razlik med stranema kompromis nemogoč in da nadaljevanje pogovorov nima smisla. "Za Poljsko so pogovori o poslu končani," so dodali.

Dogovor, ki je bil na mizi, je med drugim vključeval zavezo Francije o investicijah na Poljskem v vrednosti nakupa helikopterjev.

Zaplet med Francijo in Poljsko pa vsak dan dobiva nova poglavja. Najprej je francoski predsednik Francois Hollande preložil obisk Poljske, zatem še francoski obrambni minister Jean-Yves Le Drian.

V sredo se je oglasil Kownacki, ki je za TVN24 dejal: "Francozi so nas povabili že pred časom, zdaj pa nam kažejo vrata. Toda to so ljudje, katerim smo pred nekaj stoletji predstavili vilice, kar bi lahko razložilo njihovo obnašanje danes," je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Kownacki je s tem imel v mislih dejstvo, da je Franciji vilice predstavil francoski kralj Henrik III., ki je bil pred tem kralj Poljske.

Zgodovinarji so sicer razdeljeni, ko pride do vprašanja, od kod izvirajo vilice. Nekateri pravijo, da jih je Henrik III. odkril med obiskom Benetk, ko je zapustil Francijo, drugi so prepričani, da jih je na Poljsko prinesla v Italiji rojena kraljica Bona Sforza.

Kownacki je s svojimi komentarji poskrbel za nekaj slabe volje med svojimi kolegi v domovini. Beata Mazurek, tiskovna predstavnica stranke Zakon in pravičnost (PiS), je Kownackijeve besede označila kot "nesrečne" in "ne preveč diplomatske", opozicija ga je obsodila, tednik Polityka pa je zapisal: "Minister Kownacki je mogoče prvi politik, ki je naredil diplomatski samomor z vilicami."