Revija Reporter
Svet

Poljska se ponuja za posrednico med Lukašenkom in opozicijsko kandidatko Tihanovsko, ki je pred diktatorjem pobegnila v Litvo

STA

12. avg. 2020 6:00

Deli na:

Svetlana Tihanovska poraza ne priznava.

Profimedia

Poljska je pripravljena posredovati med beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom in opozicijo, je včeraj ob obisku v Rigi povedal poljski zunanji minister Jacek Czaputowicz. Zunanji ministri Latvije, Finske in Estonije pa so se med drugim posvarili pred ukrepi, ki bi lahko škodovali beloruskim državljanom.

"Poljska je pripravljena posredovati med belorusko opozicijo in predsednikom Lukašenkom," je povedal poljski minister na skupni novinarski konferenci po srečanju s kolegi iz Estonije, Finske in Latvije.

"Še vedno je prostor za dialog, ampak težko bo prepričati druge zahodne države, da ne uveljavijo sankcij proti Belorusiji, če se bo nadaljevalo nasilno posredovanje proti protestnikom," je dodal.

Poljska je že v ponedeljek pozvala k izrednemu vrhu Evropske unije o Belorusiji, kjer je Lukašenko na nedeljskih volitvah osvojil šesti mandat na čelu države, kar spodbija njegova protikandidatka Svetlana Tihanovska. Predstavnica opozicije se je medtem zatekla v Litvo.

Latvijski zunanji minister Edgars Rinkevics je včeraj dejal, da je njegova država pripravljena sprejeti politične begunce iz Belorusije, če bo to potrebno. Je pa pozval k previdnemu ukrepanju pri uvajanju sankcij proti Belorusiji, saj se ne bi smelo še povečati odvisnosti države od Rusije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Finski zunanji minister Pekka Haavisto je imel podobno stališče, ko je dodal, da sankcije ne bi smele škoditi navadim beloruskim državljanom. Estonski zunanji minister Urmas Reinsaly pa je ocenil, da volitve v Belorusiji niso bile niti svobodne niti pravične in da se ne bi smelo priznati rezultata.

Zunanji ministri so se sicer včeraj v Rigi srečali ob stoti obletnici mirovnega sporazuma med Latvijo in Rusijo. Podpis je pomenil rusko priznanje neodvisnosti Latvije. Latvijski predsednik Egils Levits je na slovesnosti v Rigi poudaril pomen mirovnega sporazuma kot enega največjih diplomatskih dosežkov države, poroča nemška tiskovna agencija dpa.