1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Poljska je Putinovim Nočnim volkovom prepovedala vstop v državo

Deli na:
Poljska je Putinovim Nočnim volkovom prepovedala vstop v državo

Foto: Reuters

Poljsko zunanje ministrstvo je včeraj sporočilo, da so prepovedali vstop v državo ruski nacionalistični motoristični skupini Nočni volkovi, ki uživa veliko podporo Kremlja in načrtuje turnejo po Evropi ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne. Kot razlog Varšava navaja pomanjkanje informacij o postanku skupine na Poljskem.

Ruski motoristi, med katerimi bi bili tudi številni člani Nočnih volkov, nacionalistične motoristične skupine, katere pristaš je tudi ruski predsednik Vladimir Putin, so nameravali v dveh tednih prepeljati okrog 6000 kilometrov dolgo pot iz Rusije skozi Belorusijo, Poljsko, Češko, Slovaško in Avstrijo do Berlina, s čimer bi obeležili zmago nad nacisti. To pa je naletelo na neodobravanje na Poljskem in v drugih vzhodnoevropskih državah, ki so bile več desetletij pod sovjetsko tiranijo.

Poljsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da je rusko veleposlaništvo v Varšavi obvestilo o prepovedi vstopa v državo ruskim motoristom, med katerimi bi bili člani Nočnih volkov. Za to so se odločili zaradi pomanjkanja zahtevanih natančnih informacij o urniku postanka skupine na Poljskem, o njihovih natančnih poteh skozi državo in o nastanitvah članov skupine. Te informacije so po trditvah poljskega ministrstva nujno potrebe za zagotovitev varnosti tistih, ki bi sodelovali v podvigu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Za številne Poljake je motoristična turneja spomin na večdesetletno obdobje, ki ga je država preživela pod vplivom Sovjetske zveze. Poljski zunanji minister Grzegorz Schetyna in premierka Ewa Kopacz sta vožnjo motoristov označila za provokacijo.

A ruski motoristi vztrajajo, da njihova pot ni politično motivirana. "Glavni cilj je izkazati spoštovanje tistim, ki so bili ubiti na bojiščih druge svetovne vojne v boju proti Hitlerjevim nacistom," je povedal organizator podviga Andrej Bobrovski. Po poročanju ruskih medijev skupina ne bo opustila načrtov in bo vseeno začela turnejo.

Rusko zunanje ministrstvo je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass že izrazilo protest nad poljsko odločitvijo, ker da ima političen pridih. Rusija in Poljska imata težavno zgodovino, odnosi so se precej ohladili tudi od izbruha ukrajinske krize.

Člani Nočnih volkov so sicer tarča ameriških sankcij zaradi njihove domnevne pomoči pri lanski ruski priključitvi ukrajinskega polotoka Krim in podpore proruskim separatistom na vzhodu Ukrajine.