stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Poljaki razkrinkali rusko vohunsko mrežo

Deli na:
Poljaki razkrinkali rusko vohunsko mrežo

Fotografija je simbolična. - Foto: Pixabay/Andrzej Rembowski

Poljska varnostna služba je v četrtek sporočila, da je izvedla več racij v okviru operacije proti ruski vohunski mreži, poročajo tuje tiskovne agencije. Operacija na Poljskem je sledila podobni akciji češke obveščevalne službe, ki je v sredo razbila rusko omrežje, namenjeno poskusom vplivanja na politične procese v EU.

"Izvajamo dejavnosti v okviru preiskave ruskih propagandno-vohunskih dejavnosti, usmerjenih proti državam članicam in institucijam Evropske unije," je v četrtek po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil predstavnik poljske agencije za notranjo varnost Jacek Dobrzynski.

Povedal je, da so pripadniki agencije izvedli več racij v Varšavi in mestu Tychy na jugu države, v okviru preiskave pa so opravili tudi več zaslišanj.

Po njegovih besedah je bil cilj ruske vohunske mreže "uresničiti zunanjepolitične cilje Kremlja, vključno z oslabitvijo položaja Poljske na svetovnem prizorišču, diskreditiranjem Ukrajine in podobe organov Evropske unije".



Operacije so se začele na podlagi preiskave, ki se je januarja končala z obtožnico proti poljskemu državljanu, osumljenemu vohunjenja za Rusijo. "Moški, ki je bil usidran v poljskem in Evropskem parlamentu, je opravljal naloge, ki so jih naročili in financirali sodelavci ruske obveščevalne službe," je še dejal Dobrzynski.

Ob tem je povedal, da je poljska varnostna služba pri izvajanju operacij sodelovala s številnimi evropskimi partnerji, še zlasti s Češko.

Češka obveščevalna služba (BIS) je ravno v sredo razbila omrežje, ki ga je financirala Rusija, da bi pridobi vpliv v članicah EU in Evropskem parlamentu. Češka vlada ob tem uvedla sankcije proti ruskemu spletnemu portalu Voice of Europe ter politikoma Viktorju Medvedčuku in Artjomu Marčevskemu zaradi širjenja ruske propagande v EU.